Annons

Annons

Annons

Motorcykelsport

Körschema, snitt, toppningar och reserver: Alla nya regler att hålla koll på när elitserien ska starta

Golv- och taksnitt tas bort, snitten räknas inte om inför nästa år, körschemat är helt nytt och dessutom införs transferkort och toppningsmöjlighet i heat 14.
Många nyheter när elitserien i speedway äntligen ska dra igång, alltså.
Men lugn, här reder vi ut begreppen.

Text

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Annons

Snitten: Både golv- och taksnitt tas bort. Klubbarna har alltså fritt fram att formera sina matchtrupper, bortsett från att föraren med sämst ingångssnitt automatiskt kommer att placeras som ”sexa” i laguppställningen. Alla förares ingångssnitt inför årets säsong kommer också att frysas och användas igen inför 2021 – den här märkliga säsongens resultat kommer inte att ligga till grund för några nya ingångssnitt.

Ändringar i förartruppen: Inför årets säsong slopades transferfönstren till fördel för ett system med ”transferkort”, där varje klubb hade möjlighet att använda tre sådana kort och alltså byta ut tre förare under säsongens gång. Eftersom coronapandemin lär föranleda fler förändringar i trupperna har varje klubb nu i stället tillgång till sju transferkort. De får dock inte användas efter att lagen kört mer än sju matcher. Därtill kan gästförare användas för att täcka upp om en förare saknas på grund av tävling i annat land samma dag, vilket främst gäller för torsdagsmatcherna om den brittiska ligan kommer igång. Gästförare får inte tillhöra någon annan elitserietrupp.

Annons

Annons

Körschemat som kommer att användas i elitserien 2020. Heat 13, 14 och 15 är nomineringsheat.

Körschemat: Är det som ofta använts vid landskamper. Det inleds med tolv grundheat, där lagens tre ”par” möter varandra över de nio första heaten. I heat tio–tolv används andra konstellationer. Heat 13–15 är nomineringsheat där de två förarna i respektive lag som tagit minst poäng, inklusive bonus, möts i det 13:e heatet. I 14:e kör förarna som tagit tredje–fjärde mest poäng och i 15:e de som kört in flest.

Reserver: Bara föraren med det sämsta snittet, och som därmed automatiskt hamnar som sexa i laguppställningen, betraktas som reserv och kan därmed fritt ersätta någon av de ordinarie förarna under matchen.

Riders replacement: Går att köra för de fyra förarna som har högst snitt, mot normalt för topp fem.

Toppningar: Är precis som vanligt tillåtna om ett lag ligger under med minst åtta poäng. Redan tidigt kommunicerades inför årets säsong att toppningar är tillåtet även i 14:e heatet, vilket inte var fallet i fjol.

Däcken: För att minska kostnaderna för de enskilda förarna införs begränsningar i antalet bakdäck, som varit fritt de senaste åren: Maximalt får varje lag besiktiga in tolv däck, två per förare.

Annons

Alla går till slutspel: Åtta lag (Smederna har hoppat av, men får behålla sin elitserieplats till 2021), mot normalt sex, går till slutspel. Det innebär att även lagen på placering ett och två kommer tvingas köra kvartsfinal. Det görs inga kvartsfinalval – seriesegraren ställs helt enkelt mot åttan, tvåan i elitserien mot sjuan, trean mot sexan och fyra mot femman. Däremot väljer högst placerat lag som vanligt om de vill starta hemma eller borta.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan