Annons

Annons

Annons

Motorcykelsport

Så blir elitserien utan publik: ►Sänkta löner ►Alla går till slutspel ► Smederna drog sig ur ► ”Kommer inte se alla världsstjärnor”

Elitserien i speedway 2020 ska räddas med sänkta förarlöner och garanterat SM-slutspel för alla lag.
Men är det nog för att klubbarna ska överleva ekonomiskt? Regerande svenska mästaren Smederna har redan hoppat av.
– Jag är övertygad om att ingen kommer äventyra något, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ESS.

Text

Bild: Martin Eriksson, Mikael Ljungberg

Annons

För tre veckor sedan kom det överraskande beskedet: Elitserien i speedway kommer komma igång den 11 augusti, oavsett om klubbarna får ta in publik på sina matcher eller inte.

På måndagen presenterades förutsättningarna för hur det här ska fungera. Några regeländringar var kända sedan tidigare: Lagen kommer i höst att köra matcherna med sex i stället för sju förare, antalet möjliga förändringar i förartrupperna ökas och golvsnittet tas bort så att klubbarna kan köra med så billiga lag som möjligt.

Men några saker var också helt nya:

► Förarlönarna kommer att sänkas.

– Vi kan påverka ekonomin främst genom att sänka kostnaderna, och då handlar det främst om att banta föraruppställningen med en förare och att revidera merparten av föraravtalen. Det har förarna gått med på att göra i andra ligor, de är väl medvetna om att det är vad som krävs, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i elitserieklubbarnas samarbetsorgan ESS.

Annons

Annons

► Ligan kommer, efter Smedernas avhopp, bestå av åtta lag. Grundserien kommer därför köras som enkelserie med en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemmamatcher: Indianerna–Piraterna, Rospiggarna–Masarna, Västervik–Dackarna och Vetlanda–Lejonen. Alla derbymatcherna, inklusive returerna, körs i de två sista omgångarna 8 respektive 15 september – då chansen att publik åter tillåts är som störst.

► Alla åtta lagen, i stället för bara topp sex, kommer att gå till slutspel. Därmed garanteras alla lag en extra hemmamatch, totalt minst fem stycken under säsongen. Kvartsfinalerna körs 23–24 september, semifinalerna 29–30 september och finalerna 6–7 oktober.

► Det nya körschemat med sex förare per lag kommer, precis som det med sju, att innehålla 15 heat. Alla förare kommer i grundläget att köra fem heat var: Fyra i grundomgången och ett i nomineringsheaten. De två förare i respektive lag som tagit minst poäng kommer att köra i första nomineringsheatet, heat 13, treorna och fyrarna i heat 14 och de två toppförarna för dagen i respektive lag i det avslutande heatet.

► Och för att minska kostnaderna för de enskilda förarna införs begränsningar i antalet bakdäck, som varit fritt de senaste åren: Maximalt får varje lag besiktiga in tolv däck, två per förare.

Hela det nya regelverket kommer att publiceras av Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, under veckan.

Frågan som kvarstår: Räcker förändringarna för att inte putta någon klubb över konkursens rand? Kommer alla föreningar att överleva en hel höst med mellan tio och 14 matcher utan publik?

Annons

– Jag är övertygad om att ingen kommer äventyra något. Vi har pratat mycket om långsiktighet och 2021, och varje enskild klubb har fått tid på sig att utvärdera sina lokala förutsättningar utifrån resonemang med kommunerna, kring arrendeavtal för arenorna, förartrupperna och sponsorerna. De har tittat på möjligheter att använda restaurangverksamhet som slutet sällskap och hur de kan konvertera befintliga sponsoravtal till något som kan fungera med tv-sändningen som bas. Efter det har varje klubb sagt att de är finansierade, att de har anpassat matchkostnaden till något som kommer att fungera i den här verkligheten, säger Holmstrand.

Annons

Ja, alla klubbar utom en, alltså. Smederna har gjort kalkylen att de inte vill köra i elitserien under nuvarande förutsättningar. Eskilstunalaget som tagit tre raka SM-titlar står helt enkelt över årets säsong.

– Det vi fått till oss är att de efter en sportslig och ekonomisk bedömning inte anser att det är rimligt att starta i årets säsong. De var med i diskussionerna tills för någon vecka sedan. Det var fler klubbar som sa att de verkligen måste utvärdera om de skulle komma till start, men när vi satte en deadline var det bara Smederna som valde att inte vara med. Jag tycker att det är synd att vi inte har med den regerande mästaren, men jag har ingen insyn i deras verksamhet, säger Holmstrand.

Behåller de sin plats i elitserien till nästa år?

– Så har vi förstått att Smederna vill ha det, och förbundet ska ha gett positivt besked till dem om det. Men det är en fråga mellan Smederna och Svemo, vi inom ESS har inget regelverk där vi kan hantera den frågan.

Annons

Vad kommer alla förändringar att innebära för ligan, vilken klass kan man förvänta sig på elitserien 2020? Helt okej, tror Holmstrand.

– Färre förare och lägre ersättningar kommer sannolikt innebära att det blir en annan typ av förare som kör. Vi kommer inte se alla världsstjärnor i Sverige i år. Det kommer antagligen bli en liga som hamnar någonstans mellan elitserien och allsvenskan, prestationsmässigt, om man jämför med de senaste åren, säger han.

– Men jag är övertygad om att det kommer bli jämna matcher. Heaten kommer kanske gå en sekund långsammare än normalt, men det är ändå inget man kan avgöra med blotta ögat. Det viktigaste är att vi får jämna heat, och det tror vi att vi kommer åstadkomma. Klubbarna har varit väldigt transparenta med vilka typer av laguppställningar de tänker sig, och det ser ut att bli en jämn nivå.

Annons

Men ni sänker inte taksnittet, så någon klubb har världens chans att värva ihop ett guldlag nu?

– Nej, det gör vi inte. Har någon klubb de förutsättningarna så är det upp till dem. Kan vi dessutom börja ta in publik under senare delen av säsongen så blir det nog nya kalkyler, då kommer vissa ha bättre förutsättningar. Men så är det även i vanliga fall, klubben med mest sponsorintäkter i elitserien har tre gånger så mycket som den med lägst. Vi har inget lönetak i ligan och tror inte på den modellen.

Elitseriens startar den 11 augusti med Indianerna–Rospiggarna, Lejonen–Masarna, Vetlanda–Dackarna och Piraterna–Västervik.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan