Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fyra liberaler kräver insatser för att förbättra livssituationen för människor med en funktionsnedsättning.

Bild: TT

Annons

Friheten utarmas, stödet är klent och bördan tung. Människor med funktionsnedsättning ska inte ha sämre hälsa än andra, men så är det idag. Vi liberaler kräver otaliga återställningar och förbättringar.

Myndigheten för delaktighet visar att nästan varannan person med nedsatt funktion skattar sin hälsa som dålig, många får mindre vård och äldre läkemedel. Diabetes, dåliga tänder, värk, astma, psykisk ohälsa och högt blodtryck är vanligt. Sjukvården behöver mer kunskap. Vi vill införa riktade hälsoundersökningar. Försäkringskassa, sjukvård, Arbetsförmedling och kommuner måste få ansvar att samarbeta. Alla som behöver ska få en kontaktperson.

Annons

Annons

Forskning visar att ohälsan främst beror på låg utbildning, arbetslöshet, ekonomisk utsatthet, kränkningar och ensamhet. Fler behöver trivas och lyckas i skolan och hitta ett jobb med lön och arbetskamrater. Det måste bli ett slut på isoleringen.

Skolan måste få mer kunskap om funktionsnedsättningar. Det behövs rätt till hjälpmedel vid nationella prov och klok anpassning när elever slutar gå till skolan - alternativet är permanent utanförskap. Skolor ska vara tillgängliga och välkomna alla elever, lärare och föräldrar med funktionsnedsättning.

Det måste bli lättare att ha arbetsinkomst och aktivitetsersättning samtidigt. Vi vill införa mer Daglig verksamhet, ledsagning och personlig assistans och kontaktpersoner för fler.

Närstående drabbas nästan dubbelt så ofta som andra av ohälsa. Syskon blir osynliga. Föräldrar tar stort ansvar långt efter att barnen blivit vuxna och myndighetskontakter, regelverk och blanketter kan vara närapå oändliga. Vi vill att staten avlastar och stärker med hjälp av ideella föreningar, men med klart statligt ansvar.

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter. Alla har rätt till hälsa och möjligheter. Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag.

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Annons

Bengt Eliasson, funktionsrättspolitisk talesperson (L)

Jan Myhrman, ordförande Funktionella Liberaler

Lina Eriksson, regionråd Västmanland (L)

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan