Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Vi satsar på välfärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg, Johanna Odö (S) kommunalråd Norberg, Lena Lovén-Rolén (S), kommunalråd Skinnskatteberg och Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta.

Bild: Staffan Bjerstedt, Sara Arvidsson, Britta Söderberg

Annons

Jobben är grunden för all politik vi socialdemokrater vill bedriva, vare sig det handlar om bättre sjukvård och äldreomsorg, fler poliser eller snabbare klimatomställning. Nu ska vi genomföra en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi för att jobba Sverige ur krisen.

Hela samhället har kraftsamlat för att begränsa coronavirusets spridning. Trots detta har pandemin drabbat Sverige hårt. I Sverige och våra viktigaste exportländer stiger arbetslösheten. Det är ett samhällsproblem som angår oss alla. Tillåter vi arbetslösheten att bita sig fast riskerar vi vår gemensamma välfärd. Nu följer vi upp vårens historiska krispaket med en kraftfull budget för att jobba Sverige ur krisen. Vi ska inte tillbaka till det Sverige som var innan krisen – vi ska bygga något ännu bättre.

Annons

Trots historiska krisåtgärder som korttidspermitteringarna har många blivit av med jobbet. Nu förlänger vi förbättringen av a-kassan och skapar nya möjligheter att ställa om till nästa jobb. Samtidigt genomför vi kraftfulla investeringar för att de nya jobben ska växa fram. Nästa år bidrar regeringens politik till 75 000 nya jobb i Sverige.

Annons

För våra kommuner innebär regeringens tillskott nästa år 36 miljoner kronor för Fagersta, 15 miljoner kronor för Norberg och 11 miljoner kronor för Skinnskatteberg

Vi investerar i en grön återstart av ekonomin. Industrins omställning snabbas på och klimatklivet förstärks och förlängs. Vi ökar investeringsstödet för energieffektiva hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror samtidigt som vi skjuter till medel för att energieffektivisera och rusta upp flerbostadshus.

Investeringar i välfärden gör Sverige tryggare och skapar jobb. För våra kommuner innebär regeringens tillskott nästa år 36 miljoner kronor för Fagersta, 15 miljoner kronor för Norberg och 11 miljoner kronor för Skinnskatteberg för att förstärka äldreomsorgen, skapa fler jobb inom välfärden och kunna jobba mer med integrationsåtgärder. Dessutom tillförs Region Västmanland mer än 100 extramiljoner för att beta av uppskjuten vård. Det är välkomna besked!

Alla ska kunna se fram emot en trygg ålderdom och en del pensionärer behöver mer reda pengar i plånboken. I Fagersta är det 3 300 pensionärer som nästa år får höjd pension och sänkt skatt, i Norberg är det knappt 1 500 pensioner och i Skinnskatteberg drygt 1 000 pensionärer som får det ekonomiskt lite bättre. Det är de värda.

Annons

Annons

Under de goda åren har vi sparat i ladorna och rustat Sverige. Nu ska styrkan i svensk ekonomi komma hela Sverige till del med investeringar i framtidens jobb och ett starkare samhälle för alla.

Magdalena Andersson (S), finansminister

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta

Johanna Odö (S), kommunalråd Norberg

Lena Lovén-Rolén (S), kommunalråd Skinnskatteberg

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan