Vi väljer vilket samhälle vi vill vara. Om vi vill vara dem som gör vad vi kan för att ingen ska lämnas efter och för att ingen, i ett av världens rikaste länder, ska behöva leva i fattigdom – eller om vi låter bli. Den ekonomiska kris som följt i coronapandemins spår har inte slagit jämlikt. Det är människor med små ekonomiska marginaler och osäkra anställningar som har drabbats hårdast. Arbetslöshet och långa sjukskrivningar slår hårt mot alla, men inte på samma sätt. Att den som blir sjuk eller arbetslös inte också ska behöva bli fattig borde vara ett grund i ett av världens rikaste länder.
Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till ett land där klassklyftorna under en allt för lång tid har tillåtits växa. De som har, har fått ännu mer på bekostnad av de som inte har. När medelklassen under alliansregeringens år kunnat åtnjuta jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag skedde det på bekostnad av det som är vårt gemensamma. Det är en utveckling som sedan dess har varit svårt svår att bryta och som ställer höga krav på prioriteringarna framåt.
Annons
Annons
Vilken väg Sverige tar när vi nu ska lyfta samhället ur krisen kommer att kännas av under många år framöver
Vi kan bygga ett rättvist Sverige. Där klyftorna minskar och inget barn behöver växa upp i fattigdom. Där trygghetssystemen är starka och där det inte finns några stolar att hamna mellan. Ett jämlikt samhälle är ett samhälle som är bra för alla. Oavsett om du behöver det eller inte. Nu höjs underhållsstödet för ensamstående föräldrar med minst 1 200 kronor per år. Det är pengar som kan hjälpa att täcka fritidsaktiviteter, en utflykt eller varje månad göra att pengarna räcker lite, lite längre. Tillsammans med att skatten i höstbudgeten sänks för bland annat människor med de lägsta inkomsterna så gör det här att många får lite mer. Det är långt ifrån hela lösningen, men det är en del av den. Miljöpartiet är nu med och stärker välfärden i hela landet, och i höstens budget görs särskilda satsningar på skola och socialtjänst i utsatta områden. Det räcker inte. Men, vi gör vad vi kan.
Pandemin har gett politiken en stor uppgift på kort tid. Vilken väg Sverige tar när vi nu ska lyfta samhället ur krisen kommer att kännas av under många år framöver. För oss gröna är vägen framåt tydlig: tiden att tänka om är nu. Vi kan bygga ett rättvist Sverige.
Pernilla Rinsell (MP), ordförande Miljöpartiet Västmanland
Peter Östevik (MP), ordförande Miljöpartiet Västmanland