Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Vi gör allt för att bryta gängens makt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot Norberg, Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Sala och Olle Thorell (S), riksdagsledamot Surahammar.

Bild: Privat

Annons

Det har aldrig varit svårare att vara kriminell i Sverige än vad det är idag. Det har vi socialdemokrater sett till. Vi har stärkt polisen och gett rättsväsendet fler verktyg för att bryta gängens makt.

Under hösten går vi bland annat vidare med ett förslag om att polisen enklare ska kunna göra husrannsakan. Vi vill också införa tvingande åtgärder för unga, så att familjers eventuella nej till insatser inte hindrar, samt införa ett nationellt avhopparprogram. Vi ska dessutom se till att de som återkommande stjäl och beter sig illa i butiker ska kunna portas.

Annons

Vid sidan av detta satsar vi också stort på det förebyggande arbetet – inte minst skola och socialtjänst. Att snabbt agera när unga är på glid och se till att de klarar skolan är det effektivaste sättet att bekämpa brottsligheten på lång sikt.

Annons

Medan vi metodiskt mal ner de kriminella nätverken, ägnar sig moderaterna åt att spotta ur sig mer eller mindre ogenomtänkta förslag på löpande band: visitationszoner, utvisning av icke dömda samt att göra det straffbart att vara med i gäng.

Om vi tar visitationszonerna till att börja med så har polisen redan idag möjlighet att visitera både människor och bilar om behov finns.

Att göra det straffbart att vara med i gäng förutsätter en grundlagsändring, vilket skulle ta väldigt lång tid. Vi går istället kvickare fram med skärpta straff för bland annat gängrelaterade uppgörelser, vapenbrott och narkotikabrott, men också för rekrytering av unga.

Och till sist förslaget om att icke dömda ska utvisas: vi socialdemokrater vill också att fler som begår grova brott ska utvisas, och jobbar för att det ska bli så. Men att som moderaterna föreslå att människor som inte dömts för något ska utvisas klingar illa med rättsstatens principer. Detta är ett sluttande plan mot en polisstat.

Gängkriminaliteten är en alldeles för allvarlig fråga för snabba politiska utspel och billiga populistiska poänger. Därför kommer vi socialdemokrater att fortsätta fokusera på åtgärder som faktiskt gör skillnad. Det kommer inte gå över en natt, men med ihärdigt arbete kommer vi att lyckas.

Annons

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot Norberg

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Surahammar

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Sala

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan