Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Insändare: NVK strör inte pengar på onödiga projekt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L) är ersättare i NVK:s direktion.

Bild: Lova Jappevik

Annons

Replik på insändaren ”Ointresse för att miljoner rullar okontrollerat i NVK” den 30 oktober.

Så roligt att höra att Torbjörn Norgren (PNF) anser mig vara en av Norbergs ledande politiker. Tack för det! Det har nog inte gått någon förbi att Norgren gärna räknar slantar när de överskrider budget. Det jag har problem med är att han sällan räknar slantar som underskrider budget. Under två års tid har jag följt arbetet i NVK och noga hållit koll på projekt som berör Norberg. En överväldigande majoritet av dem har underskridit sin budget. Då har jag inga problem med att pengar flyttas för att täcka upp ett projekt som drar iväg. I Norberg har vi i byggnad efter byggnad stött på bland annat asbest – något som är dyrt att sanera. Det är svårt att budgetera för något du varken kan se eller som är beskrivet någonstans.

Annons

Annons

Norgen blickar, som tidigare, ofta bakåt. Det har under åratal varit problem med att följa projekt i NVK och pengarna har stundtals rullat. Under flera år har också Norberg fått tillbaka ansenliga summor från NVK. Att NVK strör pengar på onödiga projekt är således inte sant. Flera projekt som blivit dyra för Norberg är också förslag som Norgren själv har lagt. Kulturbyggnader går inte alltid att renovera som lekman. Sådana projekt kan dra iväg. Vad är då viktigast? Mitt svar är ”att jobbet blir gjort”. Om det varit det omvända, att de flesta projekt drar iväg och ett fåtal håller budget, hade jag inte argumenterat på samma sätt.

Det Norgren och hans gelikar missar är att NVK idag inte är samma NVK som för några år sedan. Vi har anställt en ny förbundschef och en genomlysning har nu resulterat i en ny organisation bland annat. NVK har idag föreslagit en rad effektiviseringar som sparar miljoner för båda kommunerna som berörs. I Norberg var NVK det enda samordningsförbundet som hade en plan för att minska sina utgifter vid årets budgetberedning. Redan nästa år har Norberg sänkt sina kostnader med flera miljoner. Det tycker jag är bra.

Torbjörn Norgren, blicka du gärna bakåt om det får dig att må bra. Jag kommer att fortsätta att räkna slantar åt båda håll.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan