Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Max åtta personer vid sammankomster – undantag för begravningar

I dag, fredag den 20 november höll inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind pressträff. Där meddelade de bland annat att förslaget om att max åtta personer får delta vid sammankomster träder i kraft nästa vecka.

Bild: TT

Annons

Se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Under fredagen beslutade Regeringen om att förslaget på att max åtta personer får delta vid sammankomster ska gälla från den 24 november. Ett undantag görs i form av begravningsceremonier. Där får max 20 personer delta.

Annons

Annons

– Det är viktigt att få ta ett värdigt avsked av sina anhöriga, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Fråga från reporter: ”Smittskyddsläkarföreningen och länsstyrelserna säger att 300-undantaget för sittande publik bör tas bort och vill se ett nationellt beslut. Varför inte?”

– Det är en teoretisk diskussion. När smittspridningen ökar kan man fatta de besluten regionalt och har också gjort det. Vi utgår från att de gör det även fortsatt. Vi ändrar inte det system vi har där regionerna jobbar med lokala råd, säger Damberg.

Kultur- och idrottsministern Amanda Lind säger de kommer återkomma om frågan gällande ekonomiskt stöd till kultur och idrotten.

Många frågor handlade också om lagen som införs i dag 20 november, att krogar inte får servera alkohol efter klockan 22. Mikael Damberg klargör att det inte är förbjudet att ha öppet efter 22, men att alkoholförsäljningen är den stora riskfaktorn.

– Vi har inte jobbat med förbud om att restauranger inte får vara öppna. I dag handlar det om alkoholstopp efter 22 och vi tror det får effekt på smittspridningen de kommande veckorna, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan