Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi är inte nöjda förrän alla västmanlänningar känner sig trygga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S), Pia Nilsson (S) och Olle Thorell (S), riksdagsledamöter för Socialdemokraterna i Västmanland.

Bild: Privat

Annons

Det finns ibland en bild av oss socialdemokrater som alltför snälla i synen på lag och ordning. Den bilden är falsk. Vi anser naturligtvis att den som begår brott ska straffas. Det finns dock ingen motsättning mellan att vara tuff mot brottsligheten och samtidigt vilja satsa offensivt på det förebyggande arbetet som förhindrar att brottslighet uppstår. För att knäcka gängen behöver vi göra både och.

Annons

Annons

Att få bukt med den grova kriminaliteten i Västmanland och i övriga Sverige är en av våra viktigaste frågor. För att lyckas med det behövs ett helhetsgrepp, varav fler poliser och hårdare straff är en viktig del. Vi genomför nu den största utbyggnaden av polisen i modern tid samt skärper ett 50-tal olika straff.

För att återuppbygga långsiktig trygghet måste vi lägga minst lika mycket kraft, energi och resurser på att se till att unga inte hamnar snett till att börja med. För det spelar ingen roll hur många kriminella vi burar in och hur länge, om det ständigt står nya unga på kö för att ta över.

En stark välfärd är helt avgörande för att vända utvecklingen. Därför föreslår vi socialdemokrater nu följande:

► En sjujäkla satsning på välfärden – vilket betyder 930 miljoner kronor mer till skola, vård och omsorg i Västmanland under nästa år.

► En rejäl extrasatsning på skolor i socioekonomiskt utsatta områden ger 173 miljoner kronor möjligt stöd till skolorna i vårt län.

► En starkare socialtjänst som kan gå in tidigare med tvingande åtgärder – så att familjers eventuella nej till insatser inte hindrar.

► Fler placeringar av unga som hamnat snett.

► Socialtjänst och sociala insatsgrupper under helger och kvällar i utsatta områden.

Att ensidigt ropa om hårdare tag mot kriminella kan verka handlingskraftigt och bestämt, men löser det några problem? Nej. Partier som utlovar snabba lösningar på komplexa problem är inte värda att lyssna till.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater kommer fortsätta att mobilisera samhällets samlade krafter – skola, socialtjänst, polis, rättsväsende och kriminalvård – för att bekämpa brottsligheten. Det kommer inte att gå över en natt, men med ihärdighet och uthållighet kommer vi att lyckas.

Åsa Eriksson (S)

Olle Thorell (S)

Pia Nilsson (S)

Riksdagsledamöter för Socialdemokraterna i Västmanland

Till toppen av sidan