Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Utbildningsministern om nya rekommendationen: ”En viktig förändring”

Utbildningsminister Anna Ekström höll i dag en digital pressträff, gällande den nya rekommendationen för yngre barn, om att stanna hemma från skolan vid covid-smitta i familjen.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

I dag införde Folkhälsomyndigheten rekommendationer att yngre barn, som lever i familjer med covid ska stanna hemma från skolan.

Annons

Annons

– Det här är en viktig förändring som kommer innebära en större tydlighet i skolan. Personalfrånvaron är hög, och det är viktigt att reglerna är glasklara, och att det nya rekommendationerna är tydliga, säger utbildningsminister Anna Ekström på pressträffen.

För att minska smittspridningen på skolor, ska handsprit finnas tillgängligt, skolan ska städas dagligen, och skolan ska jobba för att undvika trängsel.

– Jag vill inte bli kontaktad av lärare som säger att de trängs i lärarrummet när de hade kunnat ha möte på distans. Jag vill inte höra talas om att det saknas handsprit i skolans lokaler. Det är inte tid att slappna av., säger Ekström.

För de barn som tvingas stanna hemma, så har de inte rätt till hemundervisning, enligt Ekström. Hon säger att det finns möjlighet till hemuppgifter, men att ansvaret ligger hos lärare och rektorer. Det gäller även för skolmaten.

– Jag skulle också säga att om barn behöver skolmat under dagen skulle jag ge rådet till barnet att ringa rektorn och säga vad som gäller och då är jag övertygad om att rektorn kommer att stötta där.

När det gäller vuxenutbildning så betraktar Folkhälsomyndigheten det som en arbetsplats. Därför ska den genomföras på distans om det är möjligt, säger Ekström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan