Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Debatt: Renoveringen följer inte politiska beslut

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Beställning av en bubbelpool blev i princip helt ny simhall”, skriver Marino Wallsten (S).

Bild: Sara Arvidsson, Sara Arvidsson

Annons

Beställning av en bubbelpool blev i princip helt ny simhall. När fuktskador påträffades beslutade kommunstyrelsen för ett år sedan att det skulle avsättas investeringsmedel varje år tio år framåt, samt att det skulle tas fram en detaljerad renoveringsplan för Fagerstahallen, där tidigare beslutade åtgärder ska ingå som del i planeringen.

I det beslutet ingick också ett direktiv om att allt renoveringsarbete skulle koncentreras under perioden perioden maj till september, för att minimera inverkan på ordinarie verksamhet. När inomhusbadet normalt ändå är stängt. För det finns andra värden än rent ekonomiska, exempelvis att kunna hålla hallen öppen för exempelvis simundervisning.

Annons

Annons

I juni togs beslut om att, utöver reparation av fuktskador, tidigarelägga en takrenovering över sommaren och utöka investeringsbudgeten.

Nu står vi här i december och notan för arbetet har sprungit iväg till nästan 32 miljoner kronor i ett projekt som startade utifrån en många gånger mindre kalkyl. Problemet är inte att vi i princip fått en helt ny simhall, vilket i sig är fantastiskt på många vis. Problemet är inte heller att notan inte kommer stanna där.

Problemet är att det utförts arbeten utan vare sig förankring i NVK:s ledning eller i politiska beslut. Långt förbi reparation av fuktskador och återställning. Helt emot gällande riktlinjer i Fagersta kommun om att det inte får ske tilläggsbeställningar som medför kostnadsökningar annat än genom beslut i fullmäktige.

Ingen återrapportering annat än att det ”följer plan”. Långt över beslutad budget har man hittills nått 32 miljoner kronor på löpande räkning utan någon garanti att det till punkt och pricka följer lagar och regler när det kommer till upphandling.

Det är allt annat än en ansvarsfull hantering av våra gemensamma skattemedel. Det kan inte annat än riktas en skarp anmärkning mot hela hanteringen av renoveringen av simhallen.

Hur fint och bra det än blir när det är färdigt.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy