Annons

Annons

Annons

Riddarhyttan

Pandemiåret slog hårt mot Teatermaskinen – kan nu tvingas stänga: ”Jättetungt”

De senaste femton åren har Jonas och Berit Engman ägnat all sin tid och energi åt att bygga en gränsöverskridande mötesplats mitt ute i skogen. Men i år har allt de byggt upp plötsligt börjat rasa samman. ”Det har varit jättetungt. Nu jobbar alla ideellt bara för att försöka hålla det här vid liv”, säger Berit Engman, ordförande för Teatermaskinen i Riddarhyttan.

Teatermaskinen har idag inga anställda. På grund av pandemin har de bara en minimal tjänst för administration. Nu har Berit och Jonas Engman startat en crowdfunding-kampanj för att rädda föreningen från en total kollaps.

Bild: Britta Söderberg

Annons

Ett par kilometer in i skogen vid sjön Skildammen ligger den gamla ombyggda skolan som Jonas och Berit Engman har valt att ägna sina liv åt de senaste femton åren. Sedan de, tillsammans med andra lokala scenkonstnärer, tog över byggnaden år 2005 har mycket hänt innanför de här väggarna. Internationella cirkusartister har svingat sig högt i taken. Pensionärer har samlats för att skapa tillsammans. Konstnärer från hela världen har slagit läger för att inspireras av tystnaden och den nordiska naturen. Skolklasser har bänkat sig framför scenen för att suga åt sig av nyskapande konst – från första parkett.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan