Annons

Annons

Annons

Annons

Åkra

En kvinnomördares bekännelse – exnazistledarens självrannsakan kastar ljus på människans mörker och det svenska samhällets utveckling 

I självbiografin “Rädsla och raseri” rannsakar kvinnomördaren och den tidigare nazistledaren Andréas Johansson sitt liv och förflutna. Det är en bekännelse om att leva i raseri och våld, men också en pusselbit som hjälper oss att förstå högernationalismens raska frammarsch i svensk politik och vad som har hänt med vårt samhälle under de senaste 30 åren. 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

I den brittiske författaren Robert Louis Stevensons klassiska kortroman “Dr Jekyll och Mr Hyde” (1883) berättar han den egendomliga historien om den duktige och skötsamme läkaren Dr Jekyll som om kvällarna dricker ett eget uppfunnet elixir och förvandlas till den fruktansvärde och våldsamme Mr Hyde. Stevenson utforskar människans dubbelnatur, hur det djuriska och barbariska inom oss inte så sällan ger sig tillkänna gentemot den kontrast av mänsklighet och förfining som vi gärna vill identifiera oss med. Mr Hyde personifierar Dr Jekylls mörka driftsliv och undermedvetna när han sprider skräck och död omkring sig. 

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje vardag.
Till toppen av sidan