Föreningar i Fagersta kan ansöka om en årlig sponsring på max 15 000 kronor från kommunen. Motprestationen är att kommunen ska få reklamplats, i form av till exempel skyltning.
Den 1 mars var sista dagen att begära sponsring för 2022, och totalt sju ansökningar skickades in. HR- och utveckling på kommunen har nu granskat ansökningarna, och kommit fram till att alla saknar styrdokument som påvisar systematiskt jämställdhetsarbete. Det är nuförtiden ett av kriterierna för att beviljas pengar.
– Vi har sett bakåt i tiden att det funnits en snedvridning och att det går ut mycket pengar till pojkdominerade sporter. Vår ambition med det här kravet är att säkra att stödet fördelas mer jämlikt och jämställt, och det vill vi inte tumma på, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).
Annons

”Vi vill försäkra oss om att sättet som kommunen tar sig an det här måste främja jämställdhet. Tycker vi inte att det leder till en jämlik fördelning så har vi en hemläxa att göra”, säger Marino Wallsten.
Bild: Sara Arvidsson
Annons
HR- och utveckling konstaterar att Bergslagen action förening, Fagersta gymnastikförening, Västanfors Bandy och Västanfors IF FK inte visat att de bedriver ett jämställdhetsarbete. Detsamma gäller Fagersta Södra, Fagersta AIK och Per-Ols IBF med skillnaden att dessa i alla fall tar upp jämställdhet i stadgar eller värdegrund.
Stefan Thid, ordförande för Fagersta AIK, är inte sen med att idka självkritik.
– Det här får jag ta upp i föreningen och se vad vi har missat för någonting. Vi får ta oss i kragen och försöka se till att vi har lika förutsättningar för alla, säger han.
Fagersta AIK har för närvarande ett damlag, och enligt Stefan Thid höll föreningen också på att få ihop ett flicklag precis innan pandemin slog till. På andra sidan coronaviruset hoppas han att det laget kan bli en verklighet.

”Vi får ta att se till att vi har rätt dokument så att vi uppfyller kriteriet. Varenda krona som vi får i de här tiderna måste vi vara rädd om, för vi har knappt haft några intäkter under säsongen”, säger Stefan Thid, ordförande för FAIK.
Bild: Kristofer Ström
Frånvaron av rena flicklag i föreningen har gjort att tolvåriga tjejer får spela i seniorlaget med spelare som är över 20 år, vilket han inte tycker är optimalt.
– Det blir lite konstigt att i den åldern spela med seniorer. Men om vi får igång ett flicklag så kan vi förhoppningsvis locka tjejer genom att de får spela med andra i sin egen ålder, säger Stefan Thid.
Annons
Annons
Än så länge är det oklart om föreningarna kommer att få det ekonomiska stödet eller inte. Budgetberedningen hanterar frågan, och i november kommer ett slutgiltigt beslut att tas av i fullmäktige, berättar Marino Wallsten.
Riskerar föreningarna att inte beviljas den här kommunala sponsringen?
– Jag törs inte säga att det finns någon risk för jag kan inte föregå de diskussioner som vi säkert kommer att ha kring det här. Men det här är ett stöd som vi har betalat ut under många år och att plötsligt dra in det… jag har ändå väldigt svårt att se att det kommer hända, säger Marino Wallsten.

Stefan Thid tycker att det finns förutsättningar för tjejlag inom FAIK. ”Ishockeyn i Sverige är stor på seniornivå och det vore jättekul om FAIK skulle kunna spela i en riktig a-lagsserie med damlaget. Men vi måste ha ledare för lagen också, och de växer inte på träd”, säger han.
Bild: TT Nyhetsbyrån
Men blir inte kriteriet om jämställdhet tandlöst då? Om klubbarna kan få sponsring trots att de inte lever upp till kravet om ett systematiskt jämställdhetsarbete?
– Vi måste ställa krav men vi vill heller inte ställa en förening på bar backe, även om sponsringstödet för skyltning nog inte är den mest avgörande intäkten för föreningarna. Det kan ju också vara så att kravet är för hårt eller snävt ställt, och det får vi möjligtvis följa upp.