Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Insändare: Politikerna i Fagersta speglar inte befolkningen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommunfullmäktigemöte i Fagersta.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Efter att ha gått igenom deltagarna från Fagerstas kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens möten slår det mig att en typ av personer är extremt underrepresenterade. Det handlar inte om kvinnor, män, unga, gamla, medelålders eller vänsterhänta.

Vad jag saknar är aktiva tjänstemän från den privata sektorn utan tidigare fackliga uppdrag eller andra politiska uppdrag utanför Fagersta kommun.

Annons

Varför ser det ut så här? Är det politiska uppdraget för betungande? Är man rädd att bli stämplad på sin arbetsplats som en viss typ av människa om man representerar ett parti? Kan det rentav vara karriärshämmande att vara politiskt aktiv? Är känslan av att kunna påverka så liten att man inte tycker det är värt att spendera sin tid på politik?

Annons

Den typiska aktiva politikern i Fagersta är antingen direkt från de fackliga leden, oftast Kommunal eller IF Metall. Alternativt jobbar man kommunalt, är pensionerad/nära pension eller är kollektivanställd.

Jag ser två stora problem i detta, för det första så saknar flera av de röstberättigade någon som de själva kan identifiera sig med, församlingen aktiva politiker speglar inte alls befolkningen.

För det andra så missas säkerligen flera personer som skulle kunna göra massa gott med att applicera sina erfarenheter politiskt, inte minst med tanke på att ovannämnda grupp ofta har erfarenheter från andra svenska eller utländska städer där man exempelvis studerat, arbetat eller vuxit upp.

Jag kräver inte att någon skall göra en insats för att förbättra detta, snarare att partierna bör se potentialen i att locka till sig dessa privatanställda tjänstemän, få dem engagerade och få en till dimension i sitt parti.

Snövit

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan