Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Insändare: En större tårtbit till VIF tack

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild från poolspel med Västanfors IF:s F-11-lag våren 2019.

Bild: Arkivbild, Sara Arvidsson

Annons

Då blev det dags för ännu en fotbollssäsong till barnen. Tillhörande avgifter ska också betalas igen och även det här året är det billigare för min son att spela fotboll än det är för min dotter. Fagersta Södra erbjuder även syskonrabatt: det kostar därmed 700 kronor för två små pojkar att spela en säsong medan familjer med två små flickor betalar 1000 kronor(!). Samma sport, lika många träningstillfällen.

Annons

Annons

Samtidigt läser jag i Fagersta-Posten att kommunen kanske inte kan dela ut bidrag till Fagerstas sportföreningar eftersom de inte jobbar tillräckligt jämställt. Västanfors IF nämns i artikeln som en av föreningarna som i så fall skulle bli drabbad. URSÄKTA MIG?! En ideell förening med både manliga och kvinnliga ledare som erbjuder fotbollsträningar till alla som identifierar sig som flicka/kvinna inom en MANSdominerad sport i ett MANSdominerat samhälle kan inte bidra mer till jämställdheten!

Fagersta Kommun är på rätt väg när de ställer krav på våra föreningar när det gäller jämställdhet, fast tänker helt fel när de glömmer att titta på samhällsstrukturer och enbart räknar antal pojkar och flickor i en förening. Börja med att dela ut bidrag per medlem, sen lägger man till en ”jämställdhetsbonus” för föreningar som VERKLIGEN jobbar i motvind. Kanske Västanfors IF för en gångs skull får en större del av kakan så att medlemsavgifterna kan sänkas och det även där kan bli mer jämställt för pojkar och flickor att börja spela fotboll.

För visst finns det regeringspolitik som säger åt våra kommuner att jobba inkluderande? Till exempel integrationspolitiken som strävar efter lika rättigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund (Regeringens Skrivelse 2008/2009, s.24). Med andra ord; lägre avgifter gör att även ensamstående föräldrar, nyanlända- och flerbarnsfamiljer har råd att låta deras döttrar spela fotboll. Och det är precis det Västanfors IF vill jobba på! Nya medlemmar, inkluderande för alla som identifierar sig som flicka/kvinna, oavsett bakgrunden. Föreningslivet är till slut oerhört viktigt för samhällets integrering. Tänk hur många flugor i en smäll Fagersta Kommun!

Nieke Wijnands, Fagerstabo, invandrare, lagledare VIF, flerbarnsförälder, kulturgeograf

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy