Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Insändare: Vi ska jobba Sverige ur krisen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Lovén-Rolen (S), Marino Wallsten (S) och Johanna Odö (S).

Bild: Sara Arvidsson, Britta Söderberg

Annons

Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen och bygga samhället starkare och mer hållbart. Pandemin har slagit hårt mot Sverige. I första hand är det en kris för människors liv och hälsa. Men det har också slagit hårt ekonomiskt. Många har blivit av med jobbet. Flera företagare har mist sina livsverk.

I skuggan av krisen finns samhällsproblemen kvar. Klimatutmaningen måste lösas. Välfärden ska stärkas. Brottsligheten ska tryckas tillbaka. 

Annons

Annons

Samtidigt visar svensk ekonomi motståndskraft. Arbetslösheten är på väg neråt igen - men vissa grupper riskerar att halka efter. Det krävs riktade insatser för att fler ska komma i arbete. När alla som kan jobba också jobbar skapar vi förutsättningar för investeringar i ett starkare samhälle. 

Regeringen satsar nu 1,8 miljarder på ett jobbpaket riktat mot unga och andra grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Med årets vårbudget skapar vi 22 000 nya möjligheter för ungdomar att skriva första raden på sitt CV eller utbilda sig i år. Därutöver förlängs de historiska krisåtgärder som varit så viktiga för att rädda jobb och livskraftiga företag.

Jobbpaket för fler i arbete. För att skapa fler vägar till jobb och mer framtidstro till unga kommer Fagersta få 1,2 miljoner, Skinnskatteberg 300 000 och Norberg 600 000. Det handlar bland annat om en storsatsning på sommarjobb. Dessutom investerar vi i nya utbildningsplatser och kombinationsutbildningar.

Pengar ska inte stå i vägen i kampen mot viruset. Sjukvården får ökade resurser och nya tillskott ges för vaccinering, testning och smittspårning. Region Västmanland får 123,8 miljoner kronor för att bland annat vårda de som blir sjuka i covid-19 och samtidigt beta av vårdskulden.

Kampen mot brottsligheten fortsätter. Vår inställning är glasklar: Vi är kompromisslösa mot kriminaliteten och gängen. Därför fortsätter vi nu skjuta till pengar för att stärka hela rättskedjan. Nu använder vi styrkan i svensk ekonomi för att genomföra en kraftfull grön återstart. Vi investerar i att skapa jobb och samtidigt lösa samhällsproblemen. Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen.

Annons

Magdalena Andersson (S), finansminister

Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta

Johanna Odö (S), kommunalråd Norberg

Lena Lovén-Rolen (S), kommunalråd Skinnskatteberg

Till toppen av sidan