Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalVästmanlands län

Matilda Molander
Molander: Det handlar inte om hyrorna, det handlar om makten

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Vad vi bevittnar är ett raffinerat politiskt spel inför valet 2022. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är beredd att sänka regeringen.

Bild: Lina Larsson

Annons

LEDARE. Kötid, kontakter eller pengar. Så ser nycklarna till en bostad ut i Sverige i dag. De som saknar dem är hänvisade till svartkontrakt utan säkerhet. Bostadsbristen är stor.

Situationen på bostadsmarknaden är svår, särskilt för de grupper som Vänsterpartiet vanligen säger sig värna – unga, nyanlända och fattiga.

Problemen är gamla och välkända, ändå händer ingenting. Anledningen är att den nuvarande bostadspolitiken är lysande för dem som redan har en hyresbostad: Låga, förutsägbara hyror. I princip ingen risk att bli vräkt ens för den som missköter sina hyresbetalningar. Föga förvånande är Hyresgästföreningen, som främst företräder dem med förstahandskontrakt, inte särskilt intresserade av en förändrad politik. Och Vänsterpartiet står på Hyresgästföreningens sida.

Annons

Annons

Det var en pressad Stefan Löfven (S) som tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf kallade till presskonferens klockan 11 på söndagsförmiddagen.

Januaripartierna hade kommit överens om att erbjuda hyresgästföreningen, fastighetsägarna och allmännyttan att förhandla över sommaren om en lösning för fri hyressättning i nybyggnation som de alla är nöjda med, var beskedet. Kommer de inte överens går regeringen vidare med utredningsförslaget.

De hann inte ens avsluta presskonferensen innan Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på twitter avfärdade Löfven (S) och Lööfs (C) propå som oseriös.

– Vi är positiva till att det är parterna som ska lösa frågan men det kan inte kombineras med ett lagstiftningshot från politiken. Då har ju Fastighetsägarna redan fått allt de vill ha och det finns ingen anledning för dem att flytta sig. Det är oseriöst och det vet regeringen och Annie Lööf om, sa Dadgostar på sin presskonferens ett par timmar senare där hon meddelade att Vänsterpartiet kommer att rösta för att avsätta Stefan Löfven som statsminister i morgon.

Beskedet var väntat, även för Löfven (S) och Lööf (C). Syftet med deras presskonferens var inte att sträcka ut en hand till Dadgostar, utan att kunna visa att man försökt - och sedan skylla på V för att skapa kaos.

Dadgostar å sin sida har ingen anledning att acceptera någon kompromiss.

Vänsterpartiet har, för att hålla SD borta från makten, tvingats acceptera ett förnedrande samarbetsavtal som uttryckligen håller dem utanför allt inflytande – Januariavtalet. För att undvika en upprepning nästa mandatperiod måste partiet visa att deras stöd inte går att ta för givet. Genom sitt agerande tydliggör Dadgostar att Vänsterpartiet är mer än en röd dörrmatta och förbättrar kraftigt sin förhandlingsposition inför nästa mandatperiod. För sina väljare visar hon att en röst på Vänsterpartiet gör skillnad, att det inte bara är en röst på ett socialdemokratiskt stödhjul.

Annons

Annons

Dadgostar har helt enkelt inget intresse av att vika ner sig.

Vad vi bevittnar är ett raffinerat politiskt spel i en hård kamp om vem som ska få makten – efter valet 2022.

De senaste dagarnas dramatik har också tydliggjort det som såväl C och L, som M och KD gjort sitt bästa för att inte låtsas om den senaste mandatperioden: Om man stödjer sig på ett ytterkantsparti, V eller SD, så måste man förr eller senare prata med dem.

Det innebär att en M-KD-L-regering med stöd av SD kommer att behöva rätta sig efter vad Sverigedemokraterna tycker. Och de kommer att behöva anpassa sig direkt. Med tanke på SD:s storlek lär partiet inte sitta lugnt i båten medan någon annan styr i tre år som Vänsterpartiet har gjort.

I skrivande stund har Löfven (S) fortfarande inte avslöjat sitt nästa drag. Klockan tickar. Vid 10 på måndag den 21/6 hålls misstroendeomröstningen i riksdagen.

Det är en till synes olöslig politisk situation som statsministern har att hantera, men det är i de här situationerna Löfven (S) är som skarpast. Han är inte bra på att hålla tal, inte bra på att debattera, men efter förhandlingar bakom stängda dörrar om svåra saker kommer han allt som oftast ut med segern i hand.

De kommande timmarna avgörs det om han lyckas igen, eller om bostadsmarknaden ska bli slutet för statsminister Löfven.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan