Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: En halv miljon till sommarjobb i norra Västmanland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Emmy Sjöblom Åsa Eriksson (S) från Norberg sitter i Riksdagen .

Annons

Jag hoppas att alla ungdomar i norra Västmanland får chans till både vila, nöje och lite jobb i sommar. Det är ni verkligen värda!

Att starta vuxenlivet kan vara svårt - i synnerhet mitt under en pandemi. De restriktioner som har varit nödvändiga för att motverka smittspridning har samtidigt gjort livet tuffare för er unga. Distansstudier och inställda fritidsaktiviteter har blivit en del av vardagen och många av de jobb som unga vanligtvis kan ha som första steg in i arbetslivet har tyvärr försvunnit.

Annons

När jobben inom restaurang och besöksnäring är färre blir de kommunala sommarjobben desto viktigare. Därför tilldelade den socialdemokratiskt ledda regeringen sammanlagt 380 miljoner kronor till Sveriges kommuner för att skapa arbeten för våra ungdomar. Det är pengar som gör skillnad för många. Regeringen gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela pengar till kommunerna för att stärka möjligheterna att skapa sommarjobb. Våra tre kommuner får tillsammans nästan en halv miljon kronor för sommarjobb i år. Det gör mig stolt och förhoppningsfull.

Annons

Med ingen eller kort arbetslivserfarenhet och ofta osäkra anställningar, är unga särskilt utsatta på arbetsmarknaden. Men det starka samhället lämnar ingen i sticket. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen tidigare gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela ytterligare pengar till kommunerna för att skapa jobb för ungdomar. Denna satsning gäller från våren och fram till årsskiftet. En grov uppskattning är att totalt cirka 20 000 ungdomar kan få ett jobb i kommunernas verksamheter under året tack vare regeringens satsningar. Det stärker samtidigt den service som kommunerna ger invånarna.

Jag vågar inte uppskatta hur många arbetstillfällen det kan bli i vår del av landet men varje ung som har ett jobb att gå till, som känner sig behövd, som lär sig saker och skaffar sig erfarenheter för framtiden är en vinst.

Det är ett tufft läge nu men framtiden är ljus. Sedan tidigare vet vi att de flesta unga kommer in på arbetsmarknaden när konjunkturen vänder. Vi behöver alla för att bygga Sverige starkt och vi tar Sverige framåt tillsammans – eller hur?

Annons

Åsa Eriksson (S)

Riksdagsledamot från norra Västmanland

Till toppen av sidan