Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Molander: Dadgostar har anledning att se nöjd ut– Vänsterpartiet har taktpinnen i svensk politik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Vänsterpartiet partiledare Nooshi Dadgostar passar på innan de andra hunnit resa sig ur hängmattan.

Bild: Lina Larsson, Stina Stjernkvist / TT

Annons

LEDARE. En månad kvar till riksdagens öppnande, politikerna ligger fortfarande och dåsar i hängmattan på sommarstället. Då slår hon till, Nooshi Dadgostar (V).

I en artikel på DN Debatt presenterar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V) på torsdagskvällen fyra krav för att stödja regeringens budget vid höstens omröstning.

1. Alla skattesänkningar i budgeten ska motsvaras av minst lika stora skattehöjningar.

Annons

2. Den offentliga konsumtionen ska öka genom förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting.

Annons

3. Budgeten som helhet ska ha en effekt som innebär en ökad omfördelning.

4. Budgeten måste innehålla betydande satsningar på jobb och klimat.

Eller med andra ord: högre skatter, mer bidrag och så lite klimat på det.

För Socialdemokraterna är det inga stora eftergifter, problemet är att regeringen också måste få stöd av Centerpartiet för att få igenom budgeten. Och Centerpartiet vill knappast ha mer bidrag och högre skatter.

Det vet Nooshi Dadgostar. Hon vet att hennes chanser att faktiskt få igenom kraven är små, men det är inte heller det viktiga.

Det är en partiledare med självförtroende som fattat pennan. Efter hennes lyckade kupp i våras, där hon med hjälp av M, KD och SD fällde regeringen för att stoppa en reformering av bostadsmarknaden, har opinionssiffrorna siktat mot stjärnorna. Från maj till juli har väljarstödet ökat från 9,5 till 13,3 procent enligt SVT/Novus.

Väljarna har belönat hennes stridbarhet, och med vinden i ryggen ser hon till att sätta tonen för höstens budgetdebatt.

“Uppfylls kraven finns det en möjlighet, om än inte ett löfte att V kommer att stödja budgeten”, skriver Dadgostar som i en intervju i Aktuellt hävdar att tilltaget ska ses som en utsträckt hand till Stefan Löfven (S), som ett sätt att hjälpa honom att få igenom hans budget. Det är det inte. Utspelet är inget annat än ett mycket illa dolt hot.

Annons

Annons

Den socialdemokratiska regeringen har i åratal levt på att Vänsterpartiet stöttar dem oavsett vad eftersom alternativet – en borgerlig regering – är värre. Självklart kunde det inte fortsätta för evigt. Ska Vänstern ha ett existensberättigande så måste partiet ta strid för sin politik.

Höstens budgetförhandlingar kommer att bli en enda lång – och bråkig – upptakt inför valrörelsen. Det är också som en del i positionerandet inför valet, snarare än en strid om politiska förslag, som Dadgostars utspel ska ses. Återigen har hon visat att en röst på V inte är en röst på S.

Fler än en S-politiker kommer att resa sig ur hängmattan med rejäl huvudvärk.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan