Annons

Annons

Annons

Fagersta

Till minne: Lars Forssell

Text

Lars Forssell.

Bild: Privat

Annons

En unik ledargärning har tystnat. Lars Forssell, 90, Båstad, som växte upp i Västanfors i Fagersta, har i dagarna gått bort. Det skedde i tv-soffan under OS-invigningen. Det ”Forssellska hjärtat” slog extra för tennis och naturligtvis bandy och Vetlanda BK.

Även under senare år slutade alltid våra telefonsamtal med repliken ”häng i”.

Han blev 1986 utsedd till Årets Ledare i svensk bandy. Lars Forssell kom från bandyorten Västanfors, södra stadsdelen i Fagersta och som 24-åring fick han uppleva att moderklubben Västanfors IF med spelarprofiler som Hasse Lundkvist och Sven-Erik Broberg blev svenska mästare. Då gjorde pappa Heimer, prosten i Västanfors församling, sig känd för att ha korta predikningar, så kyrkobesökarna hann till matchen klockan 13.15.

Annons

Annons

I sinom tid skulle Lars Forssell lägga grunden till ett eget mästarlag i Vetlanda. Efter en tid på Sandvik kallade Sapa i Vetlanda. På Sapa hade Lars ledande befattningar inom produktion under företagets mest expansiva år. Genom sin människokunskap fick han en betydande icke officiell koordinatorroll. Ibland genom att lösa problem i ett tidigt skede. För många var Lars Forssell under lång tid ”Mr Sapa”.

Det strategiska ledarskapet blev än mer publikt i rollen som ordförande i Vetlanda BK under 70- och 80-talet (elva år). Tidigt insåg han att när de milda vintrarnas ankomst i början av 70-talet gjorde sig mer och mer påminda att det krävdes konstgjord is för sportens överlevnad. Ungefär som hallarna är idag. Invigningen av Tjustkulle bandybana skedde 1976 och då var Lars Forssell primus motor för banans tillkomst.

Att dagens ordförande i Svenska Bandyförbundet, Per-Anders Gustafsson hade en framgångsrik tränarperiod i VBK hade också Lars Forssell del i.

– Lars Forssells framsynthet och betydelse för Vetlanda BK går aldrig att överskatta, säger Per-Anders Gustafsson.

Lars Forssells ledargärning kröntes med SM-vinsten 1986, men har också spillt över på kommande två SM-triumfer 1991 och 1992, totalt sju SM-finaler, triumfer i World Cup och Europacupen och mycket annat.

Annons

Ett starkt idrottshjärta med extra kärlek till bandyn och Vetlanda BK har slutat att slå.

Den största kärleken dock till hustru Barbro och barnen Agneta, Gunilla, Kristina, Helena med familjer och barnbarn.

Curt Einarsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan