Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Hur utvecklar vi landsbygden utan en bank

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per-Arne Bengtsson kommenterar stängningen av Handelsbankens kontor i sin insändare.

Bild: Privat, Emma Larsson

Annons

Vad är en bank? En server långt inne i skogen som behöver kylas ner för att inte haverera?

När nu landsbygdsfolket inte skall få möta en människa som bank utan att behöva åka 20 mil är frågan berättigad. En gång i min barndom fick jag en tidning från banken som hette Spara & Slösa och vilken av dem som skulle få sympatierna var uppenbart. Det jag också fick lära mig var att banktjänstemän alltid var välklädda, nyklippta, kammade och svor aldrig eller blev arga på en kund. Att när bonden skulle åka in till banken för att få ett lån till en ny traktor så rakade han sig och tog på sig skjorta och slips. Det var en stor dag och lika ceremoniellt som att gå till kyrkan. Allt var frågan om ett godkännande som en hederlig medborgare som gjorde rätt för sig vilket bankens eget folk kunde intyga eftersom de kände de flesta i lokalsamhället. I varje fall deras ekonomi, skulder och tillgångar. Den ömsesidiga röda linjen var att banken och bonden var förenade i samhällsbyggandet där pengar var själva blodflödet.

Annons

Annons

Handelsbanken i Norberg.

Bild: Emma Larsson

Nu har köerna till bankerna minskat och personalen har sagt att vi kan sköta allting själva via nätet. När de tilltalar oss så tycks repliken påstå att vi alla är dataspecialister. Trots bankernas åtgärder med att eliminera sig själva så exkluderas också 1,2 miljoner svenskar samtidigt. Den stora gruppen äldre som står utanför digitaliseringen. Om vi nu inte får möta en människa med våra bankärenden så vad får vi i stället? ”Vi gör det här bara för att få mer tid till våra kunder” heter det. En propaganda som är till för att dölja den verkliga orsaken. Bankerna vill ha feta plånböcker och vi lantisar anses inte ha feta plånböcker eller möjligheter till att få sådana. Därför flyttar bankerna närmare avkastningarnas Mecka för att fylla på sina egna depåer.

Vart tog samhällsansvaret vägen att tillsammans med sina kunder bygga ett samhälle värdigt en hederlig medborgare? Om nu bankerna jagar sina vinster för att slå ytterligare rekord så undrar jag om de överhuvudtaget förstår ekonomi? Att det är en process som börjar bland gräsrötterna och lokalt arbete, inte toppvinster, inte resultat eller siffror i statistiken. Nu har Norberg förlorat alla sina banker inom ett decennium vilket ger oss invånare ett betyg av att inte nå upp till gränsen för den lönsamhet som bankerna vill ha. Vi är inga bra vinster – kunder, underförstått. Hur ska vi då kunna utveckla landsbygden utan närvaro av kunnigt bankfolk? Jo, vi skall åka 20 mil till storstaden för att möta en ”expert” på landsbygdens ekonomi. Prat, prat, prat, kamouflage, kamouflage, kamouflage. Banker har varit en förmedlare av en kultur som handlar om attityder och ekonomiskt tänkande. Vem skall nu lära oss Spara och Slösa? Jo, nu ska dataprogrammet visar oss den rätta vägen att gå, men vad har vi förlorat på vägen och kommer hårddisken att hålla eller haverera?

Per-Arne Bengtsson.

Bild: Privat

Per-Arne Bengtsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy