Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Är NVK en tillgång eller belastning för oss i Norberg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christer Filipsson från Demokraterna i Norberg.

Bild: Privat

Annons

Det är en relevant fråga man kan ställa sig efter att vi har tagit del av vilka kostnader som Norra Västmanlands Teknikförbund (NVK) hittills har plöjt ner på sin renovering av vatten och avloppsnätet på Engelbrektsgatan i Norberg. Projektet har pågått sedan hösten 2020 och pågår fortfarande

Enligt de uppgifter som gatuchefen lämnat skulle arbetet, enligt deras egna standardkalkyler kostat 2,5 miljoner. Gatuchefen redogjorde i ett mail den 11 september att ”… Vi försöker göra dessa projekt i egen regi med egen personal i den mån det går. Både i utförandet och arbetsledning…”

Annons

Annons

Underlag som jag tagit del av visar att NVK inte använt sig av personal i egen regi utan vänt sig till externa entreprenörer. I dagsläget har man betalat ut 3,7 miljoner till entreprenörer som Conradssons Gräv & Schakt med flera. Återstår att se hur mycket den interna kostnaden som gatuchefen refererar till att man prioriterar går löst på. Ska det bli fem eller sex miljoner totalt och hur skall det i slutändan betalas.

Demokraterna har under flera år kritiserat NVK för att man låter stora underhållsprojekt utföras på löpande räkning utan kontroll på kostnaderna. Efter 2017 års miljonrullning på busstorget där kostnaden dubblerades lovade NVK:s dåvarande förbundschef Peter Håkansson att det skulle bli ändring på det. Nu skulle det upphandlas.

Av vad vi nu kan se fortsätter miljonrullningen som tidigare och man kan ifrågasätta om den politiskt tillsatta direktionen enbart är pappfigurer eller nickedockor. Inte ett ljud hörs utan tvärtom så höll Liane Blom (L) i Norberg ett försvarstal över NVK vid den senaste fullmäktigemötet.

Man kan få göra ett fel men att upprepa samma misstag återigen är en gonggong. Jag tror att det är på tiden att vi omprövar vår ståndpunkt till att fortsatt ingå i Norra Västmanlands teknikförbund. Räkna verkar inte vara det bästa ämnet hos dem. Kanske bäst att vi framledes ombesörjer vårt behov med en annan lösning.

Annons

Det verkar dock som att NVK är en av Norbergs heliga kor så skall vi starta en process om vi skall gå ur NVK och köra eget så måste väljarna ge Demokraterna ett starkt stöd i 2022 års kommunalval. Då lovar vi att det skall bli ett räfst och rättarting med hur NVK hanterar vårt tekniska underhåll.

Christer Filipsson (DiN)

Demokraterna i Norberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan