Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Beslut om gymnasiets budget är ingen formalitet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Shiro Biranvand (V).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Revisionskollegiets ordförande på fullmäktiges sammanträde den 18 oktober ställde en fråga om ”Varför det inte finns beslutad budget för gymnasiet”. Kommunalrådet Marino Wallsten (S) svarade att det fanns beslut. Faktumet är att gymnasiet har stått utan en beslutad budget efter att kommunen tog över det den 1 juli. Det finns inget beslut om hur mycket pengar gymnasiet förfogar över under höstterminen. Utbildningsnämnden som numera styr över gymnasieskolan har inte fått pengar för gymnasiet som de har tagit över. Inte någonstans i något beslut fanns en siffra för gymnasiet i kommunens regi –förrän ett förslag kom i onsdags förra veckan, 20 oktober, fyra månader in i terminen. 

Annons

Annons

Att kommunfullmäktige har ”reserverat” 36 miljoner kronor i en klumpsumma till det som var NVU, är inte att besluta en budget för de tre olika verksamheterna. 

Trots det påstår Marino Wallsten att beslutet om gymnasiets budget finns. Men det går inte att hitta någonstans. Han säger också att ”det är en ren formalitet” att fatta beslut. Beslutet kommer att fattas så sent som i november, elva månader in i året som budgeten gällde. 

Om det är en ”ren formalitet” vem är det då han menar egentligen beslutar, om inte kommunfullmäktige? Är det Marino Wallsten på stolen i NVE som i praktiken beslutar istället för kommunfullmäktige? Det är svårt att veta när det nu behandlas som en ”ren formalitet”. 

Att skylla på en organisationsförändring gör det inte mer begripligt. Alla nämnder i kommunens organisation behöver i förväg veta hur mycket pengar de kommer att ha. Marino Wallsten har ansvaret för budgetarbetet och bör medge att detta inte har skötts som det ska. Annars kommer revisionskollegiet som har granskningsansvar, återkomma igen med påpekande om felaktig hantering av gymnasiets budget vid bokslutsgranskningen av utbildningsnämnden.

Shiro Biranvand (V)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy