Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Lindgårdsskolan dränerar den kommunala skolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Shiro Biranvand (V)

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Regeringen vill kunna stoppa nyetableringar som leder till ökad skolsegregation. Det lagförslaget kommer inom kort att hamna på riksdagens bord. Det kan handla om att en ny friskola lockar så pass många av eleverna i en kommun att en kommunal skola tvingas till neddragningar eller lägga ner på grund av färre elever och högre kostnader. Idag finns det för lite muskler för skolinspektionen att kunna stoppa, just på grund av likvärdighetsskäl, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i SVT:s program 30 minuter.

Annons

Annons

I Fagersta betalades 30 miljoner kronor till Lindgårdsskolan i år. Summan ökar för varje år och dränerar den kommunala skolan på allvar. Vänsterpartiet föreslog den 27 september genom Elisabeth Hanning (V) att ”utreda hur ska den kommunala skolan bli bättre så att föräldrar väljer den istället för friskolor”. Alla andra partier röstade emot förslaget och dessutom beslutade att ”beslutet medges till Lindgårdsskolan”(det vill säga  avslagsbeslutet). Orsaken till medgivandet förstår jag inte. Jag kan bra tolka den som ett meddelande till kyrkan är att Lindgårdsskolan ska bli ännu bättre än kommunala skolor eftersom V är emot vinst i välfärden.

Det är faktisk sant att V inte vill ha privat vinstdrivande inom välfärden. Vi strävar efter samma sak som S skriver på sin hemsida. ”Vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd. Resurser avsatta för välfärden ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre och sjuka en trygg omsorg och vård – inte till stora vinstuttag”. Jag undrar verkligen om S-gruppen i Fagersta är socialdemokrater?

Jag tycker så här:  När vi går till vårdcentralen eller väljer skola, vårdomsorg och hemtjänst med mer... vill vi vara trygga med att vi bemöts utifrån våra behov, inte utifrån hur lönsamma vi är. Vad tycker du?

Shiro Biranvand (V)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy