Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
SD: Kräv kunskaper i svenska språket för förskolepersonal

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bertil Fredriksson (SD) och Ewa Olsson Bergstedt (SD).

Bild: Staffan Bjerstedt, Sara Arvidsson

Annons

Förskolan är en enormt viktig del av barnens uppväxt. Utöver familjen är det ofta i förskolan barnen spenderar merparten av sin tid och där man ges möjlighet att utvecklas som individer. Det är därför av central vikt att samhället kan säkerställa att barnen får den bästa tänkbara omsorgen, tryggheten och stimulansen för deras utveckling och lärande under sin tid i förskolan.

Annons

För en tid sedan kom flertalet rapporter om kraftigt bristande språkkompetens hos förskolepersonalen på flera håll i landet. Detta så till den grad att många pedagoger har svårt att förstå vad som sägs eller kunna göra sig förstådda.

Bertil Fredriksson (SD).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Utöver att omfattande språkförbistring hos personalen kan leda till försämrad språkutveckling för förskolebarnen finns det även uppenbara hälso- och säkerhetsrisker, exempelvis i fall med allergiska barn som behöver särskild kost med tydliga instruktioner för att inte bli allvarligt sjuka.

Sverigedemokraterna har under flera år krävt att all personal inom förskolan ska ha goda kunskaper i svenska språket, men har som följd kritiserats av bland andra Socialdemokraterna. Alldeles nyligen meddelade dock utbildningsminister Anna Ekström (S) att man nu ser positivt på att vissa av Sveriges kommuner nu väljer att införa tydliga språkkrav för arbete inom förskolan.

Ewa Olsson Bergstedt (SD)

Bild: Staffan Bjerstedt

Det är glädjande att fler ansluter sig till vår linje kring vikten av det svenska språket. Men faktum kvarstår att problemet hade varit betydligt mindre omfattande om regeringen tagit tag i problematiken för flera år sedan.

Annons

Om Socialdemokraterna verkligen menar allvar med sin svängning förutsätter vi att de – i samtliga kommuner – lägger fram förslag som säkerställer att all förskolepersonal kan uppvisa fullgoda kunskaper i svenska språket. De kan i så fall vänta sig Sverigedemokraternas helhjärtade stöd när frågan lyfts i kommunfullmäktige.

Richard Jomshof (SD), utbildningspolitisk talesperson

Michael Rubbestad (SD), ledamot i utbildningsutskottet

Ewa Olsson Bergstedt (SD), gruppledare Skinnskatteberg

Bertil Fredriksson (SD), gruppledare Fagersta

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy