Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
M och KD: Livmoderhalscancer kan utrotas – 150 liv kan räddas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stephanie Bruksgård (M) och Malin Gabrielsson (KD).

Bild: Privat

Annons

Varje år drabbas 500 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, varav i snitt ungefär 20 av dessa kvinnor tyvärr är västmanlänningar.

Livmoderhalscancer är en mycket aggressiv cancerform, men ger i tidigt skede ofta inga symtom vilket bidrar till att många som drabbas söker vård alldeles för sent. Trots framgångsrikt screeningarbete med kallelse till cellprovtagning som kraftigt minskat antalet cancerfall sedan 1970-talet, så ökar nu antalet kvinnor i Sverige som drabbas av livmoderhalscancer. Det krävs därför nya rutiner och metoder.

Livmoderhalscancer kan utrotas. 150 liv om året kan räddas i Sverige. För att lyckas krävs det att unga kvinnor som inte blev vaccinerade i skolan erbjuds vaccin (catch-up vaccin), att andelen kvinnor som deltar i screening ökar samt att insatserna samordnas nationellt och görs samtidigt i hela landet. Detta för att ingen kvinna ska missas, trots exempelvis flytt till annan region.

Annons

Annons

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition.

Bild: Privat

Efter ett initiativ från Kristdemokraterna och Moderaterna i riksdagens socialutskott, har en enig riksdag tagit beslut om att ställa sig bakom förslaget om att utrota livmoderhalscancer inom 5-7 år genom en systematisk, långsiktig och nationell satsning. I satsningen ska ingå att HPV-vaccin ska erbjudas kvinnor mellan 21-26 år som under skolålder inte blivit erbjuden vaccinet. Ändå ser vi med bestörtning att satsningen lyser med sin frånvaro i regeringens senaste budget trots fattat beslut av en enig riksdag. Om arbetet med att utrota livmoderhalscancer ska lyckas krävs att alla regioner deltar i det nationella arbetet. Men även besked från regionstyret i Västmanland lyser med sin frånvaro.

Stephanie Bruksgård (M), ledamot regionfullmäktige.

Kristdemokraterna och Moderaterna har bägge avsatt pengar i respektive budget nationellt för att utrota livmoderhalscancer. Dessutom har Kristdemokraterna och Moderaterna tillsammans i sin budget i Region Västmanland också avsatt medel för detta, ifall regeringen fortsätter blunda och inte agerar. 

Inga fler kvinnor ska behöva lida och dö i denna fruktansvärda sjukdom. Region Västmanland ska aktivt delta i arbetet att utrota livmoderhalscancer.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Stephanie Bruksgård (M), ledamot regionfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy