Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Fel att anklaga Lindgårdsskolan för vinstjakt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marino Wallsten (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Ibland blir man inte riktigt klok på vad det är som framförs i debatten. Det tar sina svängar, men frågan är ändå om inte det tar priset när Shiro Biranvand (V) anklagar en hel skola för att dränera resurserna från kommunen.

Annons

Då ska man komma ihåg att det handlar om att Lindgårdsskolans elever och förskolebarn skall behandlas lika och få samma ekonomiska förutsättningar som barn i de kommunala skolorna och förskolan.

Annons

Skulle kommunen få tillbaka alla elever i ett huj så är det samma peng per elev som ligger i botten. Med en ökad mängd kostnader.

Röstar man på Vänsterpartiet nästa år ser det inte bättre ut än att man nog kan räkna med en tillbakagång till de gamla surdegarna och konflikterna med en församling, kring vad som ska betalas ut. Trots att det finns en kammarrättsdom som tydligt satt premisserna för hur skolpengen ska beräknas.

Sedan är det inte riktigt hela bilden som framförs, heller. Shiro Biranvand föreslog i arbetsutskottet i ärendet om att fastställa bidragsnivåer till just församlingen, att kommunen skulle utreda ”möjligheterna att begränsa betalningar av bidrag till kyrkan”. Det säger rätt mycket om grundinställningen.

I kommunstyrelsen, i samma ärende, ändrar Shiro Biranvand sitt förslag till att kommunen skulle ”utreda vilka nödvändiga åtgärder som tas för att föräldrar ska välja kommunala skolor till sina barn”. Sug på den.

Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling har en relation som präglas av dialog och samråd. Vi driver inte rättsprocesser mot varandra, som i sig är rätt kostsamma.

Socialdemokraterna är absolut emot vinstjakten i välfärden. Men det är inte vi som etablerat en friskola i kommunen. Dessutom, att anklaga församlingen för att bedriva vinstjakt, med minus 3,5 miljoner kronor redovisat i deras årsredovisning år 2020 för Lindgårdsskolan och plus en miljon för förskolan. Det är så fel det kan bli.

I Fagersta kommun är alla barn en del av kommunen, oavsett vilken skola de går på.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy