Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Parkeringsvakter väcker känslor – men kan vara bra

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liane Blom (L).

Bild: Lova Jappevik

Annons

NVK är ett kommunaltekniskt förbund, som Norberg har valt att vara med i, och tillika Norbergs trafiknämnd och trafiksäkerhetskommitté. Antingen har man uppdraget att vara trafiknämnd – eller också inte. Det finns ingen gråzon. Ena stunden vill politikerna detaljstyra förbundet, för att i nästa stund svära sig helt fria från olika beslut. NVK fungerar som en egen beslutande enhet. I de flesta fall vill kommunen något – och då återkommer NVK med en prislapp.

Annons

Annons

Parkeringsvakterna har blivit något av en fars. I egenskap av att vara trafiknämnd kan direktionen ta beslut. NVK har fått en ny roll där det går att vara lite mer proaktiv. Det har inkommit klagomål till NVK om felparkeringar eller problematiska områden (till exempel vid skolan – där rätt många föräldrar fortfarande åker in och släpper barn på fel ställe). Det har också inkommit klagomål från vissa hyreshus. Då kan man antingen strunta i problemet, och därmed få kritik för det, eller göra något åt det.

NVK har inte äskat några pengar för parkeringsvakter. Vakterna är igång och antal timmar som läggs i Norberg kommer att justeras efter utvärdering. I runda slängar kommer detta i nuläget att kosta Norberg 52 000 kronor per år. Det kan det vara värt, tycker jag. Utöver det kan det vara så att vi till och med får tillbaka pengar eftersom avgifterna inte hamnar i någons ficka, utan tillbaka till förbundet/kommunen. Jag välkomnar det här, framför allt i områdena som nämns ovan, men även vid större evenemang – då tjänsten kan utökas.

Jag har full förståelse för att kommunens invånare kan ogilla förändringar. För egen del är det inget problem. Det finns gott om parkeringar som är tillåtna i Norberg. Jag kommer att parkera där i fortsättningen. Att gå några hundra meter extra kan till och med vara bra för hälsan.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy