Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Skolans kvalitet är det viktiga – inte vem som driver den

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Yousef Hussin (C).

Bild: Annelie Salminen

Annons

Genom skolan formar vi framtiden, därför behöver vi fokusera på innehållet i skolan och inte på ägarstrukturen.

Det ska finnas en försäkran om en inkluderande och jämlik kvalitetsutbildning. Detta är nyckeln till att bygga ett bra samhälle och en framtid som byggs på gemenskap mellan människor.

För att öppna alla möjligheter för lärande bör elever och deras föräldrar ges chansen att göra ett välgrundat val om vilken skola de ska studera på. Valmöjligheterna bör innefatta såväl fristående som kommunala skolor. ‎

Annons

Skolval ska ses som en demokratisk rättighet för alla människor i Sverige och denna rättighet bör komma alla tillgodo.

I många kommuner finns det fristående skolor som drivs av privata aktörer och skolor som ägs och drivs av kommuner. Föräldrar ska informeras om båda skolmodellerna och det blir obligatoriskt att välja. All viktig information om varje skola presenteras så neutralt och objektivt som möjligt. Föräldrar kan då bestämma vad som passar deras barn bäst baserat på objektiva beskrivningar.

Annons

Jag anser att kommunerna ska ge elever och deras föräldrar en fullständig information om skolutbudet. Inte förrän detta är gjort kan vi tala om ett skolval för alla.

Detta tankesätt vill jag förankra hos alla politiker som har ansvar för skolfrågor.

De flesta nyanlända familjer nås aldrig av informationen om att det ens finns alternativ till kommunala skolor. Det är inte jämlikt!

Ur ett politiskt perspektiv och i teorin, är fristående och kommunala skolor likvärdiga; de följer samma lagstiftning. Båda måste uppfylla samma mål och upprätthålla samma kvalitet på utbildningen. Kvaliteten på utbildningen och på arbetsmiljön är hörnstenarna som ska vara viktigare än alla andra egenskaper när ett val måste göras.

Skolinspektionen bör fullt ut förses med juridiska verktyg som gör det möjligt att ta till åtgärder för de skolor som inte följer kraven eller som inte förbättrar de delar som det finns att anmärka på.

När det gäller nyanlända familjer skulle ett välgrundat beslut hjälpa deras barn att lättare bli en aktiv del av det svenska samhället. Genom att göra det tydligt för alla föräldrar och elever, kommer båda typerna av skolor att behöva arbeta tillsammans för att förbättra inlärnings- och undervisningsförhållandena. Man ska kunna ge och ta erfarenheter av varandra i ett konstruktivt utbyte. Utbildningens kvalitet skall vara den enda standarden för att mäta framgång och utvärdera utbildningsresultat, oavsett ägande.

Yousef Hussin (C), ordförande i Centerpartiet Fagersta

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy