Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Våra barn med könsdysfori måste få den vård de behöver

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Transflaggan och regnbågsflaggan sida vid sida på ungdomsmottagningen i Fagersta.

Bild: Jessica Andersson

Annons

Nu är det nog! Den allmänna debatten framställs det ofta som att barn och ungdomar med könsdysfori får vård alldeles för lättvindigt. Verkligheten är en helt annan. Vi är många föräldrar som ser hur våra barn lider och hur svårt det är för dem att få någon som helst relevant hjälp. Att låta barn på väg in i en pubertet de fasar för mest av allt i livet stå helt utan hjälp från vården är att leka med våra barns liv.

Att vara ung transperson i väntan på vård kan bäst beskrivas som en oändlig väntan med olika besked från dag till dag.

Väntetiden från att ett barn får en remiss till ett första besök till en av landets könsidentitetsmottagningar som jobbar med barn variera väldigt. De flesta får vänta minst två år på sitt första besök. Två år i ett barns liv är oändligt länge och väldigt långt från den tid vårdgarantin utlovar på 90 dagar.

Annons

Annons

Tidigare var det efter två år möjligt att få en utredning som normalt tar ett år. Därefter en diagnos och möjlighet till vård, olika beroende på person och ålder. För barn på väg in i puberteten var det möjligt att få stopphormoner. En hjälp att pausa en pubertet där kroppen annars allt mer förvandlas till något barnet inte alls känner sig hemma i.

Nu har först Astrid Lindgrens barnsjukhus (ALB), därefter andra kliniker som följt efter, ryckt undan den möjligheten. Det beslut som tagits om att inte erbjuda vård till transbarn är taget utan att involvera den vårdpersonal som jobbar direkt med transvård. Dessa har varit direkt kritiska till beslutet. ALB har inte heller grundat sitt beslut på Socialstyrelsens riktlinjer, utan på den allmänna populistiska debatt som förs.

Konkret hänvisar ALB till ett brittiskt domslut. Ett domslut där en ung person som fått hormonbehandling och sedan ångrat sig, stämt kliniken som stått för vården. När ALB tog sitt beslut hade en lägre domstol dömt mot kliniken, vilket skapade debatt i Storbritannien. Detta fick ALB att i strid med den egna professionen och Socialstyrelsens riktlinjer att drastiskt förändra möjligheten för barn med könsdysfori att få hjälp. Att domen överklagades till högre instans och den dom ALB grundade sitt beslut dömdes ut som helt felaktigt är däremot inget ALB har tagit någon som helst hänsyn till.

Annons

Vårt tålamod är slut. Med Förbundet Transammans, Sveriges största förening för transpersoner och närstående kräver vi att våra barn ska få den vård de behöver.

Ann-Christine Ruuth, ordförande Förbundet Transammans

Mikael Brolin, Fagersta, pappa

Martin Nihlgård, pappa och styrelsen Förbundet Transammans

Kristian Ek, pappa och styrelsen Förbundet Transammans

Stina, mamma och styrelsen Förbundet Transammans

samt ytterligare 233 föräldrar/nära anhöriga

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy