Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Vi avsätter en miljon om året för klimatarbete i Norberg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot och Johanna Odö (S), kommunalråd.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Tack Rob för att du ofta lyfter den viktiga klimatfrågan! Det är vår tids ödesfråga och vi behöver alla göra vad vi kan för att minska utsläppen och nå 1,5 graders-målet. Klimatfrågan är en existentiell fråga. Idag förbränner vi jordens resurser på ett sätt som försvårar eller omöjliggör för framtida generationer att leva på delar av vår planet.

Annons

Vi socialdemokrater vill se en rättvis omställning som alla kan medverka i efter sina förutsättningar. Givetvis ska även Norbergs kommun göra vad vi kan och vi håller med dig om att tempot i omställningen behöver öka. Det kräver såväl nytänk som långsiktighet i de avvägningar som görs idag och framåt.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Därför har vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet sett till att det i budgeten för nästa år finns flera viktiga satsningar. Vi tar fram en ny klimat- och energistrategi som följs upp med en handlingsplan för de kommande årens klimatomställning. Arbetet omfattar alla verksamhetsområden samt den egna fastighetsförvaltningen. Vi avsätter årligen en miljon kronor för utveckling inom klimatfrågor. Att vi kan göra detta nu beror dels på att vi lokalt skapat en bättre organisation med tydligare styrning, dels på att kommunen nu har en mer stabil ekonomisk situation än vi haft på väldigt länge men också på att regeringen har höjt statsbidragen till små kommuner så att även vi får mer muskler och möjlighet att jobba bättre med strategiska frågor.

Johanna Odö (S).

Bild: Sara Arvidsson

I Sverige är vi väldigt bra på samverkan mellan olika sektorer och det behövs verkligen för att möta klimatutmaningen. Med statliga stöd till forskning och omställning kan företag ta täten i teknikutvecklingen och bidra till hållbara lösningar världen över. Det bidrar till ett bättre klimat men det skapar också tusentals jobb här i Västmanland och i många andra delar av Sverige. Tillsammans möter vi utmaningarna och hittar lösningar som gynnar oss alla.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Johanna Odö (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy