Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Budgeten från S och M andas framtidstro

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Johansson (M) och Marino Wallsten (S).

Bild: Sara Arvidsson, Isabel Lind

Annons

Vi kan konstatera att det har investerats otroligt mycket i vår kommun under de senaste sju åren. Det har varit rätt omfattande utbyggnationer, nybyggnationer, renoveringar och satsningar. Vi har sett etablering av handel och företag. Det ska byggas ett helt nytt äldreboende, ett trygghetsboende och bostäder.

Den ambitionsnivå som satts i kommunen, är på nivåer som inte går att finna bakåt. Det andas framtidstro. Det har gått att satsa på framtiden utan att snåla in på dagens verksamhet. Budgetförslaget från Socialdemokraterna och Moderaterna innehåller bland annat ytterligare förstärkningar på gymnasieskolan med 3 miljoner, 2 miljoner på minskade barngrupper inom förskolan, 3 miljoner på äldreomsorgen i form av generell förstärkning. Vi fortsätter sätta av medel för att ta bort delade turer, vi sätter av medel för tätare turer och förändrad sträckning inom kollektivtrafiken för att underlätta för arbetspendling.

Annons

Annons

Det ska läggas till redan pågående satsningar. Sedan 2014 har utbildningsnämnden fått nästan 80 miljoner kronor mer, för att minska barngrupper inom förskolan, öka lärartätheten, inrätta pedagogiska modeller, kuratorstjänst, skolsköterska och skolläkare. Vi har sett förbättrade skolresultat och en rätt markant ökning av meritpoängen i årskurs 9. På kultur- och fritidssidan har vi kunnat renovera många av våra anläggningar och satsa på turistinformatör, kultur- och fritidssamordnare, ökat potten för föreningsstöd, infört föreningsbidrag till pensionärsföreningar. Bland annat.

Vi har förstärkt socialnämndens ram med nästan 70 miljoner kronor under dessa år för utökning av äldreomsorgen, generella ramförstärkningar, insatser till förstärkt ledningsstöd, förebyggande arbete för barn och unga, förstärkt hemtjänsten och utökat biståndshandläggningen. Vi har tagit rätt stora kliv framåt – utan att för den skull på något sätt säga att vi är ”klara” någonstans.

Vi måste hålla i, fortsätta ta oss an alla utmaningar och våga ta nya grepp. Vi undersöker hur heltidsmåttet skulle kunna förändras, exempelvis från 40 till 35 timmar per vecka, samtidig utbildning vid nyanställning, former för socialt företagande samt hur avskrivning av studielån skulle kunna vara en del av anställningspolicyn, bara för att nämna några saker.

Annons

Det är fantastiskt att vi kan, vågar och vill hålla i den ambition som satts – för att tillsammans bygga vidare på framtidens Fagersta. Det har skapats en framåtanda och en framtidstro som vi inte ska tappa bort.

Marino Wallsten (S)
Jan Johansson (M)

Marino Wallsten (S) .

Bild: Sara Arvidsson

Jan Johansson (M).

Bild: Isabel Lind

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy