Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Våra äldre och personalen är värda en god arbetsmiljö

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johanna Odö (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Välfärdens verksamheter kännetecknas sedan länge av ett utbrett deltidsarbete, både i Norberg och i resten av Sverige. Nu är det hög tid att ändra på det. Men att ställa om till en heltidsorganisation är en utmaning för både arbetsgivare och medarbetare. I teorin verkar det enkelt men det krävs en grundläggande förändring av verksamhetens organisering samt ett nytänkande kring planering och bemanning och där befinner vi oss just nu. Att personalen är involverad via sina fackförbund är helt avgörande för att resultatet ska bli hållbart och bra.

Annons

Annons

Norbergs kommun har gått med i Heltidsresan, som är ett utvecklingsprojekt som drivs av SKR och Kommunal mellan 2016–2024 där målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. För att alla ska ha en lön som det går att leva på, för att öka kvinnors självbestämmande, ekonomiska egenmakt och för att säkra en vettig pension på äldre dar är det helt avgörande att alla tjänster är heltidstjänster. Den som under en period har behov av att arbeta deltid ska kunna göra det men grunden ska alltid vara heltid.

Det är inte rimligt att arbetsmiljön inom äldreomsorgen är så tuff att medarbetare inte orkar arbeta heltid. Alla jobb ska vara schyssta jobb och det måste Norbergs kommun som arbetsgivare leva upp till. Jag har en tydlig förväntan på att förvaltningen genomför de nödvändiga förändringarna i dialog med medarbetarna och jag är trygg i att så sker. Vi socialdemokrater har drivit på i flera år för en bättre arbetsmiljö, fler heltider och färre delade turer. Dessvärre har vi uppenbarligen långt kvar men vi ger oss inte förrän alla tjänster i grunden är heltid, personalens arbetsmiljö gör det möjligt att arbeta hela livet och att ofrivilliga deltider är ett minne blott. Medarbetare som mår bra på sitt jobb borgar för en god kvalitet i omvårdnaden av våra äldre – och det är både äldre och personal värda.

Johanna Odö (S), kommunstyrelsens ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy