Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Alla har rätt till ett liv utan våld

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anita Lilja-Stenholm (L).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Att leva ett liv fritt från alla former av våld är en mänsklig fri- och rättighet som alla har rätt till. Men verkligheten ser annorlunda ut. Varje dag drabbas kvinnor av mäns våld. Det finns ingen värre frihetbegränsning än att utsättas för kränkningar, kontroll och misshandel i sitt eget hem av en pojkvän, man eller förälder. Hedersrelaterat våld och förtryck mot kvinnor, barn och unga är det mest extrema uttrycket för kvinnors utsatthet och har sin grund i synen på kön, makt och sexualitet Flickor som utsätts för våld i en förbjuden relation är dubbelt utsatta som inte kan berätta för någon närstående eftersom det skulle innebära risken för fortsatt våld. Detta är ett allvarligt hot mot individers frihet och en jämställdhetsfråga som berör både kvinnor och män. Hederskulturen ska bekämpas av såväl skolan som socialtjänsten. Hedersmotiv ska ses som en försvårande omständighet vid bedömningen av ett brotts straffvärde. Varenda människa som växer upp har samma rätt att tänka, tro, leva och älska som hen vill.

Annons

Annons

Våld i nära relationer drabbar många människor och innebär ett stort personligt lidande för de drabbade. Alla former av våld i relationer och könsrelaterat våld ska förebyggas och nolltolerans mot våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor ska vara ett prioriterat område i kommuners och regioners folkhälsoarbete.

Liberala kvinnor vill se förebyggande insatser för att hindra våld i ungas relationer och säkra tillgången till jourlägenheter och skyddade boenden genom att ge kvinno- och tjejjourerna stabila och långsiktiga villkor som kan användas till kärnverksamhet. Straffen bör skärpas och att elektronisk fotboja ska användas tidigare och oftare. Det geografiska området vid kontaktförbud bör utökas rejält. En haverikommission för att granska alla enskilda fall av dödligt våld och andra grova våldsbrott bör inrättas när en vårdnadshavare utövar våld mot sin partner, oftast med barnet som vittne, måste det leda till indragen vårdnad, boende och umgänge.

Alla har rätt till ett liv utan våld. Det är den som misshandlar som ska få sin frihet begränsad och den som blir slagen ska få sin frihet tillbaka. Därför vill Liberala kvinnor Västmanland uppmärksamma FN:s Internationella dag om våld mot kvinnor den 25 november.

Birgitta Åkerberg, ordförande

Anita Lilja-Stenholm, styrelseledamot

Liberala Kvinnor Västmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy