Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Netflix-serien Maid kan hjälpa oss att förebygga våld

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hanna Kjellberg, ordförande Kommunal Bergslagen.

Bild: Karin Sundin

Annons

”Before they bite, they bark. Before they hit you, they hit near you”. Innan de biter skäller de, innan de slår dig slår de nära dig. Kvinnor måste ha ekonomi för att kunna lämna innan det är för sent. 

Det inledande citatet är taget ur ett samtal mellan två kvinnor på ett jourhem för våldsutsatta kvinnor i Netflixs succéserie Maid. Baserad på Stephanie Lands självbiografi ”Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother´s Will to Survive”, utspelar sig serien i USA men ämnet den berör utspelar sig världen över. Även i världens tredje mest jämställda land; Sverige.

Idag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. En dag som instiftades som en påminnelse om deklarationen om avskaffandet av våld mot kvinnor som antogs av FN:s generalförsamling 1993. Mäns våld mot kvinnor är det vidrigaste kvittot på den könsmaktsordning som i generation efter generation hållit män överordnade kvinnor avseende makt och resurser. Det är inte en privat angelägenhet, utan en politisk. 

Annons

Annons

För att kunna bryta könsmaktsordningen behöver aktivt jämställdhetsarbete ske på samhällsområden som idag är dess upprätthållare. En av dem är arbetsmarknaden. 

Detta manifesteras på flera sätt, bland annat genom värdediskriminering av kvinnors arbete. Den tidigare kvinnolönen har ersatts av oförklarlig inkomstskillnad mellan könen, ofrivilligt deltidsarbete och delade turer. Vi ser även stora problem med en arbetsbörda som tvingar kvinnor till sänkt tjänstgöringsgrad och som bevisligen leder till sjukskrivning. Det är ovärdigt. 

I LO:s jämställdhetsbarometer från 2020 går att läsa: ”I vilken mån lönearbetet ger en inkomst som medger ekonomisk självständighet och en god levnadsstandard varierar stort och präglas av både klass- och könstillhörighet”. Ekonomisk självständighet är en garant för att kunna lämna en misshandlande partner. I en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank uppger 52 procent av de tillfrågade kvinnorna att de tjänar tillräckligt för att klara sig på egen hand vid separation eller om deras partner skulle avlida. 48 procent saknar alltså vad som bör anses vara tillräcklig ekonomisk självständighet. Detta är oacceptabelt. Den som inte har stora ekonomiska muskler har exempelvis svårt att hitta ny bostad vid en separation. 

Annons

I kampen mot mäns våld mot kvinnor krävs ett jämställt arbetsliv som ger kvinnor den ekonomiska självständighet och frihet som krävs för att kunna lämna sin förövare. Kvinnors löner måste höjas, de trygga anställningarna bli fler, rätten till heltid säkras och bostadsbristen byggas bort. 

Kvinnor ska ha råd att lämna en relation redan ”before they bark” och här behöver både arbetsmarknad och politik bli bättre på att ta sitt ansvar!

Hanna Kjellberg

Ordförande Kommunal Bergslagen 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan