Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Orimligt att fortsätta driva SFI med så här höga kostnader

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marino Wallsten (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Det är så trist när den politiska debatten präglas av svartmålande, nu senast när Shiro Biranvand (V) fortsätter på sin inslagna väg med nedsvärtande och försöker misstänkliggöra majoriteten genom att påstå att det undanhållits material.

Det är märkligt att det ständigt jagas konfliktytor med hjälp av halvsanningar och brist på helhetssyn. Frågan om SFI-undervisningen är ingen ny fråga. Det har gjorts rätt djuplodande utredningar och analyser ända sedan NVU gjorde stora underskott är 2015, då Shiro Biranvand själv var ordförande för förbundet. SFI-undervisningen inom NVU kunde då kosta uppemot 117 000 kronor per elev och år, att jämföras med snittet i Västmanland på 19 100 kronor per år. Redan då fullständigt orimligt.

Annons

Annons

Den enda intäkten för verksamheten är den statliga schablonen på omkring 46 000 kronor, som dessutom egentligen ska räcka över två år. Att gå minus som det gjort med minst det dubbla beloppet per elev varje år är fortfarande helt oacceptabelt. Att bara skicka in mer pengar har med andra ord aldrig varit det rätta svaret.

Fram till 2015 har underskotten dolts genom att man gjort av med de statliga bidragen på ett år istället för två. Det fungerade så länge som det kom allt fler nyanlända, men till slut kom verkligheten ikapp. Efter det har SFI-undervisningen redovisats separat och följts noga. Det har gjorts genomlysningar. Hela organisationen har setts över för att anpassas till rätt kostym. När vi nu dessutom införlivat detta i Fagersta kommun står det klart att vi inte klarar av att driva verksamheten utan att fortsätta gå med underskott.

Det råder ingen brist på underlag för beslut. För att få ut bästa möjliga undervisning med en budget i balans så är det mest ansvarsfulla alternativet att upphandla en annan aktör för att stå för själva utförandet. Det föreslogs redan 2016 och aktualiserades åter under årets budgetberedning, där Shiro Biranvand själv satt med. Därifrån gavs ett uppdrag om att undersöka möjligheterna till att upphandla SFI via en extern aktör och redovisa en kostnadsbild. Redovisningen av det uppdraget kommer vara ett bra underlag för att gå vidare med upphandlingen, men har i sig inget med själva ställningstagandet att göra. Vid kommunstyrelsen den 20 oktober föreslogs att Fagersta kommun under nästa år ska upphandla SFI, vilket nu beslutats av kommunfullmäktige. Inte krångligare än så. Självklart tas nu steg för att detta ska ske på bästa möjliga sätt i alla avseenden, en process som inte har plats för svartmålande eller misstänkliggörande.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy