Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Är det fler som tröttnat på planer utan verkstad i klimatpolitiken?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Putte Dahlström (PNF).

Bild: Arkivbild

Annons

Medan Åsa Eriksson (S) spelade brädspel i riksdagen (första nyhet i FP för någon vecka sedan) hittade jag min gamla motion om klimatanpassning och det totalt urvattnade svaret. ”Vi väntar på att V-Dala Miljö och Bygg ska utse en person”.

Annons

Och så skrev ju Åsa och Johanna Odö (S) i FP för cirka en månad sedan om klimatsatsningen i kommunens budget för 2021. Man satsar en miljon alltså 0,25 procent av kommunens totala budget på detta område. Om de hade kunnat presentera något konkret men allt mynnade i att vi i Norberg får en ny styr- och lednings modell , att regeringen utan villkor pytsat ut ungefär tre miljoner kronor till vår kommun , att vi ska skriva en energi- och klimatstrategi för Norbergs kommun med vid vidhängande handlingsplan. Nog är det väl fler än jag som snart tröttnar på allt skrivande av planer och som saknar verkstad.

Annons

Det finns en mycket bra ”Klimatstrategiplan 2011-2020” , antagen av fullmäktige 2010 och som kan hämtas på NVK:S hemsida, som väl glömdes och gömdes undan innan trycksvärtan torkat. Den innehåller 32 sidor med en mycket sakkunnig genomgång av vad man visste då och vad man kunde vänta sig av framtiden. Den är fullt tillämpbar i dag. Där finns en beslutsdel och en åtgärdsdel på fyra tättskrivna sidor om åtgärder som behöver vidtagas. För att säkra upp att om man sitter stilla i båten och inväntar katastrofen så fick man i januari 2018 en klimatanpassningsstrategi. Då finns det ju viss räddning men det är alltså en uppräkning av vad göra om vi inget gör åt det som vi redan i Rio på tidigt 90-tal lovade.

Annons

Nästa gång S+V vill visa sig på styva linan när det gäller klimatet tala då om vad ni vill. Blir det el-bilar (enligt Vision 2015 skulle ingen fossil energi användas inom kommunala verksamheter 2015) eller solceller på kommunens fastigheter en ökning med x procent för vår klimatstrateg? Besked dröjer och i stjärnorna letar vi också efter den av fullmäktige beslutade arbetsgrupp med representanter från fullmäktige, näringsliv och andra intressenter.

Putte Dahlström (PNF)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy