Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Funktionell dumhet ersätts av en funktionell smarthet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christer Filipsson (DiN).

Bild: Privat

Annons

Att sitta av politiska möten utan att förbereda sig innan och utan att ställa frågor har aldrig passat in på mig. Tvärtom har jag under många år ansetts som en besvärlig och bråkig typ som både ledande majoritetspolitiker från S och tjänstemän gjort allt för att tysta.

Inför mitt första möte i Kommunstyrelsens sociala utskott 2019 borde jag insett att mitt rykte om vem jag var hann före mig. Trots det blev jag förbluffad av den fientlighet som riktades mot mig både från ledande S-politiker och tjänstemän. Det var absolut inte tillåtet att ställa några som helst kritiska frågor och jag stoppades ett flertal gånger bryskt av mötets presidium.

Vad som hände åren därefter är kända. Den besvärlige Filipssons kritiska frågor och grävande politiska arbete avslöjade allvarliga brister både i kvalitet som följsamhet av lagar och regler. Det resulterade i att både socialchefen och kommunchefen slutade sommaren 2020. IFO-chefen gick samma väg året efter.

Annons

Annons

De stora flertalet politiker i Norberg väljer oftast att vara tysta och ställer inga kritiska frågor. De som ställer frågor, däribland jag anses som besvärliga och tystas ner. Resultatet blir det som forskaren Mats Alvesson kallar för ”funktionell dumhet” som utarmar organisationen till floskler.

Idag är situationen annorlunda i Norbergs kommun och de politiska motsättningarna som fanns mellan S och DiN under 2018-2020 har idag ersatts av ett konstruktivt samarbete som präglas av tillit och förnuft. Jag som tidigare målat ut ordförande Olle Rahm (S) som en pappfigur skall villigt erkänna att han klivit fram som en klok S-politiker som sätter verksamheten i fokus framför partipolitiska hänsyn.

En förutsättning till förändring är också att den nya ledningen inom det sociala bekräftar att det föreligger betydande brister inom rättssäkerhet och kvalitet och att de behöver utskottets hjälp med att forma en offensiv, slagkraftig och rättssäker socialtjänst. Det konstruktiva klimatet mellan tjänstemän och politiker ger inspiration och ny kraft vilket gör att vi nu också ska ta itu med hemtjänstens problem i samma anda.

Sociala utskottets förvandling från konflikt till politiskt samarbete som utvecklar kan tjäna som en förebild för andra nämnder och styrelser i kommunen.

Funktionell dumhet har förvandlats till en funktionell smarthet som gagnar oss alla och det känns idag meningsfullt och roligt att delta i sociala utskottets sammanträde och driva utvecklingen framåt. Vårt mål är att socialtjänsten i Norberg skall lysa och vara en modell också för andra kommuner i landet.

Christer Filipsson

Demokraterna i Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan