Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norbergs hemtjänst kritiseras

Debatt
Ett kommunalråd med noll koll

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christer Filipsson (DiN).

Bild: Privat

Annons

Ingen har väl undgått att notera att det råder ett omfattande missnöje hos personalen som jobbar i Norbergs kommun oavsett om det är hemtjänst eller boende. Kritiken mot hur chefer och organisation hanterat arbetstidsprojektet ”Heltidsresan” är hård. En relevant fråga är om det här projektet har någon förankring hos de som jobbar och påverkas av de förändrade arbetstiderna.

Om jag inte minns fel så är frågan om heltid ett förslag som Vänsterpartiet väckte 2016 i tron att arbetsmiljön skulle förbättras. Projektet utvecklades till ett fiasko där sjukskrivningarna ökade och miljoner i skattepengar slösades bort på ett projekt som ingen ville ha. Jag skrev 2018 en debattartikel om detta där jag ifrågasatte experimentet som inte hade lyckats på andra orter där man prövat det. Vänsterns Kent Persson, försvarade envist projektet och hävdade att det skulle förbättra arbetsvillkoren för hemtjänstpersonalen.

Annons

Annons

Nu verkar det ha gått prestige i det här och både SKR, Socialdemokraterna och vänstern driver på projektet som nu döpts om det till ”heltidsresan”. Dialogen och förankringen hos de som påverkats är fortfarande något som cheferna tycks glömts bort och omställningen ser ut att utvecklas till ett nytt fiasko. Ett stort frågetecken är fackets inställning. Är det inte deras uppgift att slå vakt om sina medlemmars villkor och önskemål?

Nu läser jag i FP att kommunalrådet Johanna Odö uttalat ”jag kommer att ligga på cheferna för en förbättring och ett hållbart arbetsklimat…”

Hennes uttalande känns desperat. Om hon som kommunalråd måste gå ut och påminna sina chefer hur de skall hantera sin personal är det verkligen illa. Nu verkar hon också ha tagit över kommunchefens arbetsuppgifter. Eftersom han är den som borde agera i en situation som snabbt närmar sig vad man kan beteckna som en kris så är det han som skall säkerställa att kommunen bedriver en sund och modern personalpolitik.

Återigen är hela historien ett tydligt exempel på att det systematiska kvalitetsarbetet lyser med sin frånvaro.

Kommunalrådet borde istället fokusera på att göra skäl för sitt arvode, det finns många områden och uppgifter som är viktigare för ett kommunalråd än att hon skall gå in och ta över chefernas arbete. Ett gott råd vore att hon synade skolan. Där verkar problemen torna upp sig och vänstermajoritetens politiker sitter lugn i båten och har fullt förtroende för tjänstemännen.

Christer Filipsson

Demokraterna

Artikeln har uppdaterats.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy