Matilda Molander tycker inte att M gjort tillräckligt för att påverka regeringen i viktiga frågor, att M, L och KD inspirerats av SD ideologiskt och att SD kommer få för stort inflytande.
Vad gäller stärkandet av demokratin erkänner Molander att regeringen varit dålig. Hon tycker att M borde ligga på regeringen mer om de menar allvar – annars är de lika dåliga. Men S brister kan inte vara M:s ansvar. I Molanders bok räcker det inte att man som opposition kommer med egna alternativ till regeringens politik - man ska också hjälpa regeringen att implementera dessa förslag. Det är som att säga “Nya Moderaterna hade bra idéer om arbetslinjen – men varför hade de inte en mer konstruktiv dialog med Göran Persson för att införa det?”.
Annons
Molander har rätt i att det politiska landskapet anpassat sig efter SD. Men detta argument gäller även för samarbetet hon föredrar - det med S. S är för en restriktiv migrationspolitik och repressiv rättspolitik. Dessutom är de, som Molander själv konstaterar, mycket dåliga i frågor som rör demokratin och fri- och rättigheter.
Annons
Det finns ingen naturlag som säger att partier måste få inflytande i relation till sin storlek – MP sitter i regeringen med sina fyra procent men har ett betydligt större inflytande än så. Det som spelar roll är vilken lösning partierna kan acceptera och om de kan få ett bättre bud från någon annan. Att SD skulle gå ihop med S känns osannolikt – men om det händer är det inte borgerlighetens ansvar. Det värsta tänkbara scenariot är att förhandlingarna slutar i en närmast fascistisk politik. Men en sådan regering kommer Liberalerna givetvis inte att släppa fram. Jag ber om ett försök – om det inte går så går det inte. Men att inte ens försöka få till en liberal reformagenda är inte det bästa för resultatinriktade liberaler.
Frida Jansson
Skribent i nättidskriften Smedjan och projektledare på näringslivets tankesmedja Timbro.
SVAR DIREKT:
Nej, Socialdemokraterna är inte "mycket dåliga i frågor som rör demokratin och fri- och rättigheter", däremot hade jag önskat fler reformer för att stärka rättsväsendet. Givet att Moderaterna inte lagt en enda motion, det vill säga eget förslag, i frågan i år, verkar det tyvärr inte vara en prioriterad fråga för dem heller.
Annons
När man funderar över Liberalernas roll i en eventuell framtida högerregering är Miljöpartiet en intressant utgångspunkt. Som Jansson framhåller är det ett litet parti som fått inflytande och flera ministerposter. Tyvärr har regeringsmakten också kostat på. Partiet har visserligen fått subventioner av elcyklar, men har i gengäld fått vika sig om migrationspolitiken, om skogspolitiken, om kolkraften, om strandskyddet. Ja, helt enkelt om de flesta av sina viktiga ideologiska principfrågor.
Annons
Oavsett vilken regering ett parti av Liberalernas storlek ingår i så kommer partiet att behöva kompromissa rejält, då gäller det att välja sin koalitionspartner med omsorg, att noga fundera över vilka frågor som är viktigast. Att Moderaterna uppenbarligen hellre vill sänka bensinskatten än ha med Liberalerna i sitt gäng bådar inte gott för Liberalernas förhandlingsposition.