Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Hur okritiska får politiker vara?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christer Filipsson (DiN).

Bild: Privat

Annons

Att läsa kritiska revisionsrapporter är varken bra för blodtryck eller humör. Den senaste granskningen av hur skolorna i Norberg hanterar mobbing och kränkande behandling är både skrämmande och gör mig förbannad.

Eftersom politikerna i Barn- och utbildningsutskottet (BUU) har tillgång till samma material som jag ställer jag frågan om det inte finns någon gräns för hur okritiska våra lokala politiker får vara. De framstår som stumma pappfigurer som bekräftar och godkänner allt som skolchefen redovisar.

När revisorerna sågar skolans förebyggande arbete mot mobbing och kränkningar med fotknölarna så förefaller skolchefen obekymrad. Hon har en helt motsatt bild där allt fungerar bra enligt regelboken. Förklaringen kändes bekant – samma svar fick jag från socialchefen under tre års tid när de med alla medel försökte dölja att verkligheten såg annorlunda ut än vad de försökte få oss att tro.

Annons

Annons

Demokraternas Anna Lindgren begärde den 24 augusti att skolchefen skulle redovisa hur man kvalitetssäkrade arbetet mot mobbing och kränkande behandling. Skolchefen hänvisade i sitt svar den 2 november till att skolan har en välfungerande plan mot kränkande behandling och att där finns riktlinjer och rutiner som man följer. Ledamöterna från S och V nickade och tackade okritiskt för svaret.

Tre veckor senare landade revisionens rapport på politikernas bord. Där beskrevs att skolans arbete mot mobbing och kränkningar hade stora brister. Skolans nya rektor beskrev avsaknaden av ett implementerat systematiskt kvalitetsarbete där personal inte följer rutiner och riktlinjer för hur man skall hantera ämnet.

Eftersom bilderna är så diametralt motsatta så kan man undra om de beskriver samma skola. Antingen är det så att skolchefen har så dålig koll på sin egen verksamhet att hon inte vet vad som fungerar eller ej eller så försöker hon vilseleda politiken vilket i och för sig inte är så svårt då den vänsterinriktade majoriteten blint litar på allt skolchefen säger.

Resultatet blir att våra barn tvingas vänja sig vid att utsättas för kränkningar och mobbing utan att samhället reagerar och gör skolan till en trygg plats.

Slutligen, vad skall man göra med okritiska och tysta politiker. Vår representant i utskottet, Anna Lindgren är besvärlig och ställer återkommande relevanta och kritiska frågor men tystas alltid av utskottets ordförande Tommy Ukkonen (S).

Han hävdar att vi inte får lägga oss i tjänstemännens arbete utan tvärtom lita på att de gör ett bra jobb. Det är svårsmält när vi läser revisorernas granskningsrapport där de beskriver skolans misslyckande med att göra skolan till en trygg plats för våra barn.

Christer Filipsson

Demokraterna i Norberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy