Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Bra affär för Fagersta att sälja Brukskontoret

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Marino Wallsten (S) ger svar på tal till insändarskribenten som ville skicka kommunen till Lyxfällan.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Vissa människor är väldigt modiga och deltar i den allmänna debatten, förutom de som inte vågar stå för sina åsikter. Som författaren till ”Fagersta kommun till lyxfällan?”.

Att driva en kommun handlar om en ansvarsfull hantering av våra gemensamma skattemedel. Fagersta kommun betalade en hyra nära sex miljoner kronor varje år i de gamla kommunhusen på Norbergsvägen, tills dess att det genomfördes en hyressänkning inte långt innan beslut om köp av Brukskontoret och Norra station.

Annons

Annons

Fagersta kommun köpte fastigheterna för 20 miljoner kronor och sålde dem sedan till Offentliga hus för exakt samma summa. Anledningen till det var rätt enkel, hade kommunen behållit ägandet och tagit investeringen i renoveringen själva hade inte det gå att göra under 110 miljoner kronor. I så fall hade den årliga hyreskostnaden hamnat på ungefär 9 miljoner kronor.

Nu garanteras istället en årlig hyra på 5,7 miljoner kronor. En bit under det kommunen betalade på Norbergsvägen alltså. Varje år.

Dessutom kan kommunen minska på investeringsplanen där det satts av medel för nybyggnation av bostäder. En utredning som gjordes 2017 angav att det skulle kosta mellan 700 000 kronor och en miljon per lägenhet att göra de gamla kommunhusen till bostäder. 60 lägenheter räknade man med totalt i båda husen - motsvarar 60 miljoner. Fagersta kommun hade avsatt 140 miljoner för två hus. Det betyder att kommunen kunde minska investeringsbudgeten med 80 miljoner kronor.

Så var är den dåliga affären? Fler bostäder och ett nytt kommunkontor till en mindre årlig kostnad och till en betydligt mindre investering. Det är inget bortslumpande. Det är enkel matematik, det innebär mer pengar varje år att satsa i skolan eller äldreomsorgen.

Men signaturen som avkräver ansvar utan att ta ansvar själv för sina åsikter, kanske inte kan räkna. Tur det inte är denne som styr.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy