Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Självklart att patienten ska kunna välja sin läkare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Karin Andersson (L) regionfullmäktigeledamot. Bild: Liberalerna.

Annons

Primärvården är högt upp på dagordningen för allt fler partier men är faktiskt ingen ny fråga för oss Liberaler. Vi har varit en drivkraft för en etablering av Husläkarreformen sedan 1970-talet. Tyvärr har vi kämpat ensamma i den frågan fram till nu.

Nära vård är i linje med Liberalernas husläkarreform och WHO:s mål att åstadkomma allmän hälso- och sjukvård. Inriktningen för en nära och tillgänglig vård – en primärvårdsreform är ett riksdagsbeslut november 2020.

Annons

Annons

Kanske någon ställer sig frågan om, Vad handlar Nära vård om?

Det handlar om att vården ska förflytta fokus från dagens hälsosystem, som i hög grad är uppbyggda kring sjukdomar och institutioner, till ett system som är designat för alla människor. Fokus för sjukvården ska vara på patienten och patienters delaktighet, kontinuitet och tillgänglighet.

För mig som liberal är det så självklart att patienten ska kunna välja sin läkare och vårdcentral, att läkaren på vårdcentralen samspelar med annan hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det är också viktigt att patienten får en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan. Målet är delaktig utifrån patientens förutsättningar och en effektivare användning av hälso- och sjukvårdens resurser.

Det pågår ett utvecklingsarbete i genomförandet av Nära vård där samverkan mellan kommuner och regioner är oerhört viktigt. Satsningar på ny teknik och användningen av ny teknik är viktiga utvecklingsområden, det behövs även en utveckling av egenvård, inte minst för det patienter som är kroniskt sjuka och för att förhindra att fler drabbas.

Liberalerna sätter personalen i centrum som den viktigaste resursen för en lyckosam genomförande, personalen en viktig medspelare i utvecklingen av en god och Nära vård. Nära vård handlar om förhållningssätt och arbetssätt i organisationen, betyder att vårdgivare ska skapa förutsättningar för personalen som stödjer omställningen mot en Nära vård. Kompetenssatsningar behövs, förmågor ska lyftas fram, kommunikation är viktigt i alla led och ett förebyggande arbete samt initiativkraft är viktiga delar.

Liberalerna har alltid kämpat för ökad valfrihet, friheten att styra sitt liv, sin hälsa och sin framtid!

Karin Andersson (L)

Regionfullmäktigeledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy