Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Vad är vi villiga att betala för den frihet som vi tror på?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per-Arne Bengtsson.

Bild: Johanna Sandberg-Kehrein

Annons

Det handlar inte bara om sprutor, köer och övertygelser. Covid-vaccinationen har blivit en spegel för folkmassans rörelse från enhet till profilering av två motpoler. De för och de emot att vaccinera sig. Den ena gruppen hävdar sin frihet och vi kan se protestmarscher över hela Europa som mer eller mindre påminner om franska revolutionens dagar. Den egna friheten går före allting annat och ingen överhet skall bestämma över den enskildes val. Det handlar om kroppens egen integritet. Den andra motgruppen hävdar den enskildes samhällsansvar. Att vi alla måste bidra till det gemensamma. Nu räcker det inte med att betala skatt och rösta vart fjärde år, utan ta ett ansvar för att stoppa smittspridning. Mot det ställs frihetskravet att få välja själv.

Annons

Nu uppstår det ett etiskt dilemma därför samma krav på frihet uttalas av gängkriminella som vill leva efter sina egna lagar och inte efter det demokratiska samhällets lagar. Den här polariseringen känner vi igen när Trumpanhängare stormar Capitolium för att hindra den demokratiska processen att utse en ny president. Det verkar som om det moderna samhället håller på att bita sig själv i svansen och bli alltmer oförmöget att lösa de stora problemen som klimatkrisen.

Annons

Jag tänker på vår livsstil som även det är en amerikansk import av att tolka livet som en fråga om konsumtion. Frihet är att få konsumera och välja mellan tjugo tandkrämssorter? Mängden har tagit över kvalitetskonceptet vilket även visar sig i våra trötta hjärnor som skall sortera i havet av informationer. Förmodligen går utvecklingen mot att vi snart får gå och ta en spruta för att få vila även hjärnan. Vi är på gång eftersom flera länder i Europa håller på att göra cannabis lagligt för att lindra själsliga smärtor.

Faktum är att vi inte tycks veta vart vi är på väg som samhälle för det politikerna talar om är något annat än vad som egentligen är faktiskt verkligt. Ord och retorik har blivit en egen liten värld separerad från den faktiska världen. Verklighetsförankringen har övergetts för att vinna små kortfristiga mediavinster i opinionen. Så pandemin är en tydlig spegel som speglar oss i vår grundhållning hur vi lever. De som tror på sprutorna och de som inte gör det, det är frågan, som dagens Hamlet ställer sig. För den här polariseringen kommer inte att upphöra när pandemin har passerat. Den blir kvar och visar sig med andra ansikten. Främlingsfientlighet, gängkrig och alla ytterligheter som vi helst vill förtränga och förneka att det finns, i varje fall i vår egen närmiljö. Så vi får nog tänka vidare om vad som är frihet och vad vi är villiga att betala för den friheten som vi tror på.

Per-Arne Bengtsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy