Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Nedläggning av Folkhögskolan i Norberg är väntad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L) skriver om sina erfarenheter som tidigare anställd på folkhögskolan i Norberg.

Bild: Lova Jappevik

Annons

”Ibland måste man gasa sig ur en kris” sades en gång till ledningen på Folkhögskolan i Norberg, filial till Västerås folkhögskola. Nu syns i stället bromsspåren hela vägen till Västerås… Nedläggningen är något som anställda i Norberg haft på känn länge. Material har under en längre tid flyttats till Västerås och andra skolor, och ”beställda” skyltar sattes aldrig upp. En skola som inte syns, finns inte.

Annons

Folkhögskolan i Norberg har stundtals känts som ett psykologiskt arbetsmiljöexperiment: För fyra år sedan fanns rektor på plats på heltid, och en väl fungerande skola. För tre år sedan hade vi rektor i exil, på besök ibland. För två år sedan ny rektor på plats (men var hon för bra?) till senaste tiden: rektor på plats vissa dagar. Hur kan någon tro att det blir bra verksamhet av det? Jag hoppas att styrelsen för skolan analyserar vad som egentligen hände i Norberg.

Annons

Personal har i åratal försökt påverka kursutbudet. Förslag på nya kurser slängdes helt sonika i papperskorgen av ledningen. I Norberg lades mycket tid på inkomstbringande arbetsmarknadsåtgärder. När arbetsförmedlingen lades ner, sinade strömmen av pengar till skolan ganska snart. I folkhögskolevärlden berömmer man sig över att man snabbt ställer om till nya förutsättningar. Så skedde inte i Norberg. I stället lades nya, populära kurser ner, för att de inte nådde ”dem som stod längst ifrån arbetsmarknaden”. Mycket längre ifrån arbetsmarknaden än en utrikesfödd kvinna i Norberg, kommer man inte, men sådana satsningar är dyra.

Det går inte att mäta i pengar vad Folkhögskolan i Norberg har gjort för bygden. Skolan har klarat mången deltagare med trasig skolbakgrund till vidare studier inom yrken som behövs, till exempel förskollärare. Kunskapen på skolan om elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) har varit hög. Det lilla sammanhanget på skolan, har varit en förutsättning för att så många klarat sina studier. I klassrummen har människor från hela världen lärt sig svenska, samhällskunskap eller gått studiemotiverande kurser. Många har gått vidare till jobb.

Annons

Vem som helst som granskar Västerås folkhögskolas ekonomi kan se att ekonomin är god. Räknas slantar kan jag förstå att skolan läggs ner, men att argumentet är att det inte finns tillräckligt många sökanden är bara delvis sant. För att få fler deltagare krävs en engagerad ledning på plats med en plan framåt. Det har sedan länge saknats. Att lägga ner skolan i Norberg, är inget nytt påfund.

Liane Blom (tidigare anställd på Folkhögskolan i Norberg)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy