Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Ryck upp korttidsboendena i Fagersta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten vill se en satsning på trivseln på Fagerstas korttidsboenden.

Bild: Arkivbild, Barbro Isaksson

Annons

Jag tycker att man borde rycka upp äldreomsorgen i Fagersta. Det gäller inte minst korttidsboendena i Fagersta, där många får vistas alltför länge i rum/lägenheter som varken är ordentligt möblerade eller inredda i övrigt. Hur ska någon kunna få en bra möjlighet till rehabilitering och bedömning där, om man kan återgå till hemmet eller om man behöver särskilt boende? Främst är ju risken hög att man deppar ihop helt, inte minst nu under pandemi när de boende ofta inte ens fått gå utanför de egna rumsdörrarna och utan eller med begränsad möjlighet att träffa anhöriga eller vänner. Under sådana förhållanden är det ännu viktigare att man har det trevligt på rummet/i lägenheten och att man har något som aktiverar. Det är ju ofta mer institutionslikt, spartanskt inrett och tråkigt på främst korttidsboendena, än på både sjukhussalarna och sällskapsrum på sjukhusen i Västerås och Köping. Lite mer tavlor att titta på om man är sängliggande, lite mera möbler eller textil, kanske något som rör sig, kan ju inte kosta en förmögenhet. Under pandemin har det dessutom funnit mycket extramedel att söka för fysisk aktivitet.

Annons

Annons

Dessutom borde biståndshandläggarna lyssna mer på anhöriga. Hur kan biståndshandläggaren bedöma att någon klarar sig hemma, om de aldrig träffat personen eller besökt personen i hemmiljön? Många gamla kämpar tills de går på knäna för att ta hand om sina respektive och har inte söka hjälp från kommunen. Det borde vara allmänt känt och ganska medmänskligt. När de väl begär hjälp kan tiden för vanligt hemtjänst, om så med aldrig så många besök i hemmet, vara förbi. Kommunen borde snarare ge medalj till dessa anhöriga som besparat kommunen pengar. I stället blir man ifrågasatt och inte lyssnad på. Man får ta del av något som liknar en fars mellan kommun och region, där både skyller ansvaret på varandra och den vårdbehövande och närstående hamnar emellan och inte blir lyssnad på. Om det inte rörde en närstående, skulle man sätta sig ner och skratta, så galet är det.

Skärpning biståndsbedömare och ansvariga för korttidsboenden i Fagersta!

Närstående till många

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy