Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Sluta köra om mig och mina kollegor på riksvägen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Föraren verkade tycka att vi plogbilar gjorde fel och då åkte den personens finger upp. Varför?", skriver insändarskribenten. Foto: Emelie Jansen

Annons

Nu börjar jag bli riktigt less på hur vissa beter sig i trafiken när vi är ute och plogar eller halkbekämpar. I torsdags var vi ute och drog av 66:an mellan Ramnäs och Fagersta, och jag måste säga att det är helt jävla otroligt vad lite respekt folk har gentemot oss.

När vi plogar så kör vi två bilar, och medan vi rullar så ska inte folk börja köra om oss förrän vi stannar och visar att det är okej. I torsdags hade jag minst tio bilar som körde om min kollega, och la sig bakom mig. Eftersom jag går som första bil och ligger in mot mitt vajern så blir det ett extremt störningsmoment när folk ligger så förbannat nära.

Inte nog med att de lägger sig bakom mig så är det vissa som får den extremt briljanta idén att köra om mig på höger sida medans jag har vingen fullt utsträckt och skjuter över snön till min kollega. Det betyder att den bilen som kör om får precis all snö över sig, känns det säkert? Är det bara jag som verkligen inte förstår vad som rör sig i hjärnan på de här förarna? Vad händer om någon kör in i sidvingen och snurrar? Det blir bara skit av bilen. Alternativt trycker jag in bilen i räcket. Jag kan nästan lova att det inte är min bil eller utrustning som tar stryk i alla fall.

Annons

Annons

Kan ta en händelse från i torsdags, en bil körde om mig på höger sida när jag har båda bladen fulla av modd, som jag så klart kastar över i det högra körfältet. Bilen som ligger där är för det första helt full av modd och jag kan lova att den personen inte såg speciellt mycket. När han eller hon passerat min front la jag mig på tutan för att visa att det där inte var okej med tanke på att vi inte stannat för att släppa om, och det var definitivt ingen säker omkörning. Föraren verkade tycka att vi plogbilar gjorde fel och då åkte den personens finger upp. Varför? Den personen hade ingen som helst rätt att köra om oss.

Så här kan det se ut när Emelie Jansen och hennes kollegor åker ut för att ploga. Foto: Emelie Jansen

Jag är fruktansvärt less på hur jävla bråttom vissa har. Är det snö på vägen så kan man nästan räkna med att vi är ute och utför någon slags åtgärd. Då får man kanske tänka steget längre och hålla avstånd till oss och inte tränga sig om. Vi gör det här för att ni ska ta er fram så säkert som möjligt, vi är inte i vägen för att det är kul, om det är det vissa tror.

Vi vill också komma hem till våra nära och kära så det handlar om vår säkerhet också.

Med det sagt så vill jag bara säga, kör lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget. Sedan hoppas jag ni får ett gott nytt år!

Emelie Jansen, plogbilsförare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy