Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Demokrati – existerar det?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Annons

Angående nyårsaftonens ledare i Fagersta-Posten. Rubriken "Tack, kära folkvalda, för ännu ett år av demokrati!" lockade mig till läsning! Jag fick läsa texten ett antal gånger med förhoppningen att frågetecknen i mitt intellekt skulle rätas ut. Jag har dock ännu inte kunnat utröna om det var menat som ironi eller om det faktiskt var en ärlig och uppriktig hyllning till våra folkvalda och demokratin.

Annons

Annons

För mig är det en svårtolkad "ledarkrönika" som knappast är  verklighets- eller  lokalanknuten till Fagerstabygden eller för folket. (Noterar även att samma ledare publicerats både i Sala Allehanda och i VLT.)

Demokrati är ett vitt och ganska flexibelt begrepp och det finns nog egentligen ingen entydig definition utan beskrivs lite olika, beroende av sammanhang och situation. Om jag tar några av orden som beskriver demokrati t.ex. respekt, frihet, människors lika värde, tryckfrihet, yttrandefrihet m.m. så dyker osökt en fråga upp i mitt huvud. Är det verkligen möjligt att dra paralleller med diktatorn Julius Ceasars styre och en demokrati i modern tid? Och var denne krigsherre verkligen folkvald i demokratisk anda?

Sveriges politiker är förvisso folkvalda men vad händer med vallöften och landets och folkets bästa när maktens boning väl är intagen? Det är majoriteten som "vinner"! När lyssnas det på minoriteterna (alltså övriga röstdeltagare)? Alla i ett samhälle förtjänar att bli sedda! Även en minoritet kan ha värdefulla idéer!

Att det sedan inte skulle utgå ekonomisk ersättning för det politiska uppdraget är väl en underdrift. Den löneutvecklingen är ett kapitel för sig! 

Frihet, jämlikhet, gemenskap!

Annons

Annons

Till toppen av sidan