Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Insändare
Inkomster från vindkraftverken är värdelösa när naturen förstörs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Annons

Det är en märklig vinkling och försök till avsmalning av debatten om vindkraftverken som framförs i Fagersta-Posten av Emma Höen Bustos. Där påstås att den stora målkonfliktsfrågan är vad lokalbefolkningen tjänar på att upplåta mark åt vindkraftsbolagen.

Lokalbefolkningen upplåter ingen mark, det gör markägarna. Dom tjänar på det, dom får pengar in på kontot. Lokalbefolkningen får inget alls, förutom förstörd natur för överskådlig tid. Tanken att framtida intäkter från vindkraften ska återföras till kommunen där de står är begriplig, men inte att det skulle väga upp lokalbefolkningens förlust av naturvärden som tystnad, en klar stjärnhimmel, ett rikt djurliv och biologisk mångfald. Det kan däremot locka kommunpolitiker att öppna upp för internationella storbolag, för det är precis det det är, att exploatera lokalbefolkningens ovärderliga natur omkring älskade stugor och vandringsleder. Det kan ur en politikers perspektiv vara lockande, att på det sättet förbättra kommunens möjligheter att erbjuda invånarna bra service. Men det ska då stå emot respekten för lokalbefolkningens anspråkslösa och energisnåla livsföring i en orörd natur och för de ekonomiska investeringarna i stugor, nya avloppsanläggningar etcetera som gjorts genom åren. Förutom att betydande andliga och mentala värden kommer att gå förlorade, så kommer lokalbefolkningen också att förlora pengar. Fastigheter kommer att tappa i värde. Vem vill köpa en stuga när utsikten från stugan eller promenaden inte längre är en mörk och tyst skogshorisont eller en klar stjärnhimmel utan i stället ett ljudligt och blinkande inferno från 300 meter höga ståltorn? Att en återföring av eventuella framtida vindkraftsvinster till kommunerna i form av bättre service eller infrastruktur skulle kunna kompensera för detta kan inte vara annat än fromma förhoppningar från anhängare av storskalig vindkraft.

Annons

Annons

Vägen till helvetet kantas inte sällan av goda avsikter. Den nödvändiga omställning som vi måste göra, och som vindkraft är ett uttryck för, måste ske med allra största respekt för djur, natur, biologisk mångfald, lugn, ro och psykisk hälsa. Annars har vi inte lärt oss mycket av vad människan behöver. Det är ett faktum att vi mår bra av att vistas i naturen, av att ha med djur att göra, av att uppleva tystnad, av att kunna blicka upp mot en oändlig stjärnhimmel och förundras. Sårade själar återhämtar sig och stärks, de flesta upplever välbefinnande, finner ro, går ner i varv. Sådana miljöer finns i Bergslagen, några är redan förstörda, andra är naggade i kanten, fler är i fara. Vi borde alla värna dessa miljöer med allt vi förmår. Storskaliga vindkraftsparker förstör dessa miljöer för alltid. Orörda naturområden är tillgångar för Bergslagens kommuner, de attraherar, de drar hit folk från andra landsändar. Jag och min fru flyttade till Skinnskatteberg i höstas från havsutsikt och salta bad på badrocksavstånd, just för närheten till vacker och orörd natur.

Så svaret på frågan om vad lokalbefolkningen tjänar på att släppa in internationella vindkraftsbolag i våra magnifika naturområden är, inget! Även om vinster från vindkraften delvis stannar i kommunen.

Per-Olof Östlund, Skinnskatteberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan